ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

U subotu i nedjelju, 12. I 13. rujna 2020. godine, naša je župa proslavila tradicionalno proštenje povodom blagdana Imena Marijina.

Ove godine prvi hodočasnici bili su mladi Varaždinske Biskupije,tj. animatori njih 20-ak i redari, zajedno sa predstojnikom ureda Mladih Varaždinske biskupije vlč. Tihomirom Kosecom. Ovaj 20. Jubilarni križni put održao se pod geslom:"Ja sam pobijedio svijet", a  započeo u našoj župi i to virtualno, putem Facebook starice ureda Mladih Varaždinske biskupije. Prva postaja održana je u našoj crkvi,te molitva jutarnje, a na samom završetku župnik je mladima poželio dobrodošlicu, ukratko predstavio župu i podjelio blagoslov. Po završetku mladi su u ophodu poklonili Gospi Lauretanskoj, moleći zagovor i zaštitu za sve mlade naše Biskupije, i učinili zajedničku fotografiju!

 

Oba se dana okupio lijepi broj vjernika: naših župljana i hodočasnika iz susjednih međimurskih župa i svi smo dali slavu Bogu i zahvalnost što smo se mogli i ove godine okupiti. Misna slavlja održana su u 11 sati u cinktoru, a prethodila im je sveta ispovijed.

U subotu je bio zaziv Duha Svetoga kako bi školska djeca, njihovi učitelji i roditelji uspješno započeli novu školsku godinu i na tu smo nakanu molili Trojedinoga Boga da blagoslovi svaki korak učenika u stjecanju novih znanja kao i učitelje i vjeroučitelje koji ta ista znanja prenose kako bi proces učenja bio što ljepši i zanimljiviji. Misu je predvodio župnik iz Kotoribe, vlč. Ivan Kljunić, uz suslavlje domaćeg župnika, vlč. Ivice Puškadije, i nekoliko svećenika našeg dekanata. Predvoditelj euharistije u svojoj se homiliji osvrnuo na imena rekavši da se imenom prepoznajemo, ali i da svako ime ima određeno značenje te da bi bilo dobro da se više djeci daju kršćanska i hrvatska imena. Osvrnuo se na povijest slavljenja Imena Marijina koje se počelo u 16. stoljeću slaviti u Španjolskoj, a Bogorodica Marija bila je i pomoćnica u ratno doba, kada se kršćanska Europa borila protiv Turaka, ali i u hrvatskoj povijesti, posebice u našem obrambenom Domovinskom ratu. Tko god se zagovarao Majci Božjoj, njegove su molitve bile uslišane, a Marija je u velikoj mjeri pripomogla u zaustavljanju ratnih razaranja jer je narod imao čvrstu vjeru. Time je vlč. Kljunić okupljenima poručio da se nikada i ni u čemu ne predaju, već da slijede Marijin put i put Isusa Krista, što je osobito važno sada, kada se nalazimo u izazovnom vremenu pandemije koronavirusa.

U nedjelju jutarnju misu za sve žive župljane predvodio je u 8 sati vlč. Ivica Puškadija, a u 11 sati predvoditelj koncelebrirane mise, na kojoj su sudjelovali i hodočasnici iz Selnice, bio je preč. Nikola Samodol koji se u homiliji također osvrnuo na značenje imena istaknuvši kako trebamo biti ponosni na kršćanska imena i s ponosom ih davati svojim potomcima jer sve je više modernih imena koja se daju djeci bez nekog značenja, a imena kršćanskih svetaca imaju u našem narodu posebno vrijedno značenje. U nadahnutom razmišljanju predvoditelj je dao iskustvo obraćenja jednoga gospodina iz Dubrovnika koji je nakon njegova dolaska i posjeta u borbi s bolešću odlučio da će primiti svetu ispovijed i bolesničko pomazanje i tako promijeniti svoj duhovni život i kad je odlučio pomiriti se sa svojim bratom, osjetio je da je duhovno ozdravio, a sve zahvaljujući jakosti Duha Svetoga koji mu je na tom putu pomogao. Na taj je način vlč. Samodol potaknuo sve nazočne da više praštaju jer ljubavlju smo bliže Bogu, a mržnja nas razara i obolijevamo i duhovno i tjelesno. Također, u svojim molitvama prilikom zagovora Majci Božjoj trebali bismo se više okrenuti duhovnim vrijednostima i moliti da budemo duhovno jači i da nas Bog oslobodi od svakoga grijeha, a Gospodin će se onda pobrinuti za našu sutrašnjicu. On zna što nam u životu treba i ako smo molili svim srcem, bit ćemo bolji nasljedovatelji Kristovi i štovatelji Marijini.

Na kraju je vlč. Puškadija zahvalio Trojedinome Bogu na lijepom vremenu i mogućnosti da se i ove godine okupimo kao zajednica Kristovih prijatelja i Marijinih štovatelja kao i svim svećenicima, vjernicima, pjevačkom zboru i svima koji su na bilo koji način pomogli da proštenje bude svečano i veselo proslavljeno. Zahvali župnika pridružio se i naš župljanin, pjesnik Danijel Kralj, koji je prije završnog blagoslova pročitao svoju pjesmu u kojoj je zahvalio Majci Božjoj što nas prati i čuva. Obje su koncelebrirane mise završile  ophodom oko glavnog oltara čudotvorne Majke Božje Lauretanske uz pjevanje marijanskih pjesama sa željom da se i dogodine opet vratimo i proslavimo u radosti ovu veliku i vrijednu svetkovinu Imena Marijina. Neka nas Trojedini Bog i Majka Božja Lauretanska čuvaju, prate i štite da nikada ne zalutamo u tamu grijeha, već da u svjetlosti i radosti dalje koračamo Gospodnjim putem.

Danijel Kralj

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25