ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ Župna Tribina utorkom 07.12.u 18.00. Pastoralni centar, a gost večeri Zlatko Krznarić,dobro došli +++

Sveto Trodnevlje muke i smrti Spasiteljeve

VELIKI ČETVRTAK Sveta misa Večere Gospodnje  u 18.00.

Jedan od najvećih dana u liturgijskoj godini. Dan kad je Isus ustanovio presvetu Euharistiju i svečenićki red. Ali i najstrašnija noć u povijesti čovječanstva kad je čovjek prodao Boga, prijatelj izdao prijatelja za novac. To slavlje svete mise ima vidna dva dijela. Prvi dio svečani, kad se sjećamo ustanove presvete Euharistije i nakon slave (zvona svečano zvone ,do završetka Slave). A onda počinje tuga (zvona više ne zvone do uskrsne Slave). Svaki vjernik koji imalo razmišlja, te bi večeri trebao biti potresen do dna duše. Koliku je Bog pokazao ljubav prema ljudima, a kako su mu ljudi uzvratili. Tragedija Velikog četvrtka se i danas ponavlja. Nakon mise slijedi pohrana Svetotajstva. Crkva preporuča svečano klanjanje, tzv. „Getsemansku uru“

VELIKI PETAK MUKE I SMRTI SPASITELJEVE post i nemrs

Obredi muke i smrti Isusove  u 17.00

Na Veliki petak  Crkva nikada nije slavila svetu misu, jer je toga dana Isus umro na križu. Obavljala se služba riječi, koja je započinjala prostracijom svećenika (lijeganjem na zemlju) kao znakom potpune poniznosti pred Bogom. Na Veliki petak se čita evanđelje muke Isusove po Ivanu, iz poštovanja prema učeniku koji je jedini bio pod križem. Nakon čitanja evanđelja i propovijedi slijede Velike molitve (na način kako se u prvoj Crkvi molilo).

Crkva na taj dan moli Gospodina za sve ljude. Nakon molitava ide najsvečaniji i ganutljiviji dio - otkrivanje i klanjanje svetom križu. Uobičajena milostinja toga dana ide za crkvu Božjega groba u Jeruzalemu. I na koncu slijedi sveta pričest s hostijama posvećenima na jučerašnjoj misi. To je službeni liturgijski dio obreda Velikog petka.

 

 

VELIKA SUBOTA Vazmeno bdijenje Početak bdijenja u 20.00

(Ponesite svijeće za obred bdijenja, ima i mogućnost kupnje istih pred ulaskom u crkvu kupnjom pomažete župni Caritas naše župe)

 • Ujutro od 8.sati naša crkva bit će otvorena da se možete pomoliti na Božjem grobu, dođite zajedno kao obitelji, molite za svoje najmilije!

Vazmena noć je najveći događaj u povijesti svijeta. Jedan čovjek - Božjom snagom - izlazi živ iz groba. Događaj koji je promijenio svijet. U ovu činjenicu danas mnogi ne vjeruju, pa i kršćani. Te noći, za vrijeme obreda, sjećamo se najveličanstvenijih Božjih djela. Obred započinjemo blagoslovom  ognja. Kao što se vatra pali iskrom iz kremena, tako je Krist izašao živ iz groba i rasvjetljuje i grije svijet svojim uskrsnućem. Unošenje zapaljene uskrsne svijeće u mračnu crkvu označuje Kristovo svjetlo u mraku svjetske situacije. Nakon otpjevanog hvalospjeva uskrsnoj svijeći (vrlo stari tekst i melodija) počinje uskrsno bdijenje čitanjem odlomaka Biblije koji nam govore o veličanstvenim djelima Božjim. Nakon toga se zapjeva Slava (zvona zvone),  uskrsna radost počinje i traje 50 dana.  Nekada su se na Vazmenu noć krstili novokrštenici zato se sada blagoslivlja voda. Vazmenom pričešću sjedinjujemo se s uskrslim Spasiteljem  i tako sudjelujemo, na otajstven način, već ovdje na zemlji, u Kristovoj slavi u nebu.

NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODINOVA

Svečanim svetim misama u 7.00, 9.00. i 11.00. sati proslaviti ćemo dan Uskrsnuća Gospodnjega.  Zahvaliti Gospodinu što nam je dao milost da smo s njim išli kroz korizmu i slavili dane muke i smrti njegove, a sada se, slavljenjem Uskrsa, nadamo da ćemo, jednoga dana, i mi s njime uskrsnuti u vječnoj slavi. To je zapravo smisao štovanja kršćanskih blagdana.

Na Uskrsni ponedjeljak ćemo nastaviti vazmeno slavlje svetom misom u 7.30.

 • Na kraju želim da svi mi zajedno kao živa zajednica naše župe od onih najmlađih do onih najstarijih,budemo primjer jedni drugima kako je ljepo kad smo zajedno kao braća i sestre oko oltara Gospodnjega.
 • Nađimo vremana da dođemo u našu crkvu, da budemo dionici obreda Sv.Trodnevlja, da ove svete dane, provedemo u doličnoj pobožnosti, razmišljanju o Božjoj ljubavi prema nama, kao i o našoj toliko puta  nezahvalosti prema toj ljubavi.

Želim svima Vama blagoslovljeno vrijeme Muke Gospodnje kao i slavlja Uskrsnuća Gospodnjega!

Vaš župnik: vlč. Ivica Puškadija

BLAGOSLOV HRANE NA VELIKU SUBOTU 2021.

UZ PRIDRŽAVANJE SVIH EPIDEMIOLOŠKIH MJERA!

OSTANIMO ODGOVORNI!

***********************************************************

12.00. ZASADBREG

12.30. MALI MIHALJEVEC

13.00. BREZJE

13.30. LOPATINEC

14.00. OKRUGLI VRH

14.30. VUČETINEC

15.00. PLEŠKOVEC

16.00. DRAGOSLAVEC /16.30. AKO BUDE SPROVOD

16.30.FRKANOVEC /17.00. AKO BUDE SPROVOD

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

 • An Image Slideshow

Župne tribine utorkom

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

 • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

Laudato TV

 • An Image Slideshow

40 dana za život

 • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21