ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ Župna kateheze ovaj tjedan subota 28.05. firmanici u 7.20. +++

U nedjelju, 22. kolovoza 2021. godine, nakon jednogodišnje odgode zbog pandemije koronavirusa, proslavljeno je proštenje u Okruglom Vrhu i 100 godina koliko je prošlo od izgradnje kapele svete Barbare u tome mjestu. Misnom su slavlju nazočili mještani Okruglog Vrha i župljani iz ostalih mjesta naše župe, crkveni zbor naše župe, općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović i četvorica svećenika: nekadašnji svećenik u Murskom Središću, vlč. Tomislav Antekolović, preč. Ivan Kozjak, naš dugogodišnji župnik, domaći župnik vlč. Ivica Puškadija i predvoditelj euharistije, biskup u miru, mons. Josip Mrzljak.

Na samom je početku vlč. Puškadija pozdravio sve nazočne i čestitao veliki jubilej mještanima, a mons. Mrzljak u uvodu je dodao kako je stoljeće od gradnje kapele vrijedan jubilej i još jedan razlog da zahvalimo Gospodinu na primljenim dobročinstvima. U svojoj se homiliji predvoditelj misnoga slavlja osvrnuo na naše obitelji u kojima se nastoji graditi sloga i poštovanje, podrška i razumijevanje, a tako je i u zajednici vjernika, u Crkvi, koja je također jedna obitelj. Često tu bude i mišljenja kako je planiranje izgradnje crkve ili kapele zapravo tvrd govor, kao što su apostoli u Evanđelju mislili slušajući što im Isus govori, no Božji plan uvijek je plan spasenja, a ne tvrd govor koji je teško slušati. U tom smislu, dakako, mons. Mrzljak zahvalio je svim dobročiniteljima koji su u proteklih 100 godina bili tu da bi se kapela svete Barbare izgradila i obnovila i zato smo ih se s ponosom i zahvalnošću prisjetili na ovom euharistijskom slavlju. Na tom putu od velike je pomoći bio i Gospodin, sveti Juraj, sveta Barbara i Blažena Djevica Marija kojoj su se mnogi molili da čuva svoj narod i da nas uvijek vodi Isusu Kristu.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Ivica Puškadija zahvalio je Trojedinom Bogu i svima koji su uveličali ovo slavlje proštenja te svima koji su pomogli kroz stogodišnju povijest u izgradnji i nedavnoj obnovi kapele, a posebno Općini Sveti Juraj na Bregu koja je sufinancirala obnovu, Mjesnom odboru Okrugli Vrh, Udruzi žena Okrugli Vrh, Udruzi mladih „Močvara“, mještanima Okruglog Vrha i svim župljanima Župe Sveti Juraj na Bregu.

Mons. Josipu Mrzljaku uručen je prigodni poklon – kip svetoga Josipa, zaštitnika naše domovine Hrvatske, cvijeće i svijeće, a povodom velikoga jubileja tiskane su i podijeljene nazočnim vjernicima svete sličice s likom svete Barbare u spomen na 100 godina od izgradnje kapele svete Barbare (1920.-2020. godine) i na izgradnju prve kapele (1768.-2021. godine). Tom pvelikom jubilieju  napravljeno je novo misno ruho za samu kapelicu, dar mještana samog sela.

Naš župljanin Danijel Kralj pročitao je svoju zahvalu predvoditelju euharistije i svim njegovim suslaviteljima u ime mještana Okruglog Vrha, našeg župnika, svih župljana i u svoje osobno ime. Misa proštenja bila je vrlo lijepo proslavljena i svi smo dali slavu Bogu s vjerom i nadom da ćemo i dalje zajedno slijediti Gospodina i biti vjeran Božji narod koji širi radost susreta s Uskrslim Isusom Kristom.

Danijel Kralj

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow