ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ Župna kateheze ovaj tjedan subota 28.05. firmanici u 7.20. +++

U subotu i nedjelju, 11. i 12. rujna 2021. godine, u našoj je župi održano proštenje povodom blagdana Imena Marijina. Misnim slavljima na otvorenom nazočio je lijepi broj župljana, i  hodočasnika iz Selnice zajedno sa župnikom vlč. Mariom Križanec,kao i drugih međimurskih mjesta, iz susjedne Slovenije-Prekmurja. Selnički hodočasnici već su desetu godinu uzastopno krenuli pješice da bi na nedjeljnoj misi dali slavu Bogu, a zanimljiv je i podatak da je na sam blagdan Imena Marijina točno 10 godina otkako je otvoren link župne internetske stranice na kojemu je tjedni raspored svetih misa.

 

 

Prvog dana proštenja zazvali smo Duha Svetoga za početak nove školske i vjeronaučne godine da bi svaki nastavnik i učenik imao snagu i jakost Duha Svetoga u procesu učenja i otkrivanja novih znanja. Misu u 11 sati predslavio je vlč. Mislav Mikac, župnik u Gornjem Mihaljevcu, uz suslavlje vlč. Josipa Blažona župnika iz Vratišinca, vlč. Josipa Horvata ml., preč. Nikole Samodola, vlč. dr. Kristijana Kuhara,župnika iz Štrigove i domaćeg župnika vlč. Ivice Puškadije, a odazvale su se i učiteljice, učitelji, vjeroučiteljice, ravnatelj naše škole i školska djeca sa svojim roditeljima i svi okupljeni dali smo slavu Bogu, osobito slaveći Gospodina uz zahvale i molitve za novu školsku i vjeronaučnu godinu. Misi je, kao i sljedećeg dana, prethodila sveta ispovijed.

U svojoj je homiliji vlč. Mikac govorio o značenju i vrijednostima Marijina života. Njezin primjer pokazuje kako trebamo ići za Gospodinom i slijediti Božji put, no danas je naše društvo sve više u traženju nekog drugog, nemirnijeg puta, umjesto da se mirno prepusti Gospodinovu planu spasenja. Ime Marijino, koje zazivamo, daje nam nadu, a s tom nadom i mi smo radosniji i lakše živimo jedni za druge, opraštamo grijehe i propuste i pokazujemo tu radost svima s kojima živimo. Predvoditelj euharistije potaknuo je sve nazočne  na nasljedovanje Marije i na to da u čovjeku prepoznajemo čovjeka i sve ljude prihvaćamo jer su ljudi i da budemo zahvalni što ih imamo u svom životu. Tada će biti mnogo više ljubavi, povjerenja, radosti, veselja, susretljivosti i osmijeha na licima svih nas. Ova je misa bila putokaz prema novim uspjesima u odgojnom i obrazovnom sustavu jer je dala svima ohrabrenje u novim izazovima koji su započeli.

Na kraju mise krenuli smo u ophod oko oltara Majke Božje Lauretanske pjevajući marijanske pjesme i držeći se propisanih epidemioloških mjera. Subotnji je dan završio marijanskim bdijenjem u 20 sati.

Nedjeljni program započeo je misom za sve žive župljane koju je predvodio domaći župnik u 7 sati, dok je u 9 vlč. Franc Režonja iz Razkrižja predslavio misu na slovenskom jeziku za hodočasnike iz Slovenije.

U nedjelju, 12. rujna ove godine, u župi sv. Jurja na Bregu (Varaždinska biskupija), svečano je proslavljeno Marijansko proštenje „K Majci Božjoj Lauretanskoj“, blagdan Imena Marijina, koji već gotovo tri stoljeća okuplja vjernike cijelog Međimurja i Prekmurja.

Na poziv vlč. Ivice Puškadije ml., župnika u istoimenoj župi, koncelebrirano misno slavlje na otvorenom s početkom u 11.00 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu sa domaćim župnikom, svećenicima te okupljenim vjernicima i hodočasnicima pristiglima na ovo Slavlje.

Uvodeći u slavlje euharistije prečasni Rektor pozdravio je okupljeno mnoštvo: „Radostan sam, dragi vjernici, što danas mogu biti hodočasnik Blaženoj Djevici Mariji, ovdje u Svetom Jurju na Bregu drage mi Varaždinske biskupije, u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa svima vama. Čestitam današnju svetkovinu Imena Marijina vašemu župniku, velečasnom Ivici, kao i svim njegovim suradnicima, svima Vama koji ste uključeni u život ove župe, koji pomažete djeci u odgoju i rastu u vjeri i ljudskosti, koji ste ponosni na svoju pripadnost Crkvi i koji svjedočite kršćansku ljubav međusobno, a naročito prema ljudima u potrebi. Danas, unutar XXIV. nedjelje u nizu crkvene godine, Crkva slavi i blagdan Imena Marijina kojim želi izraziti svetost i uzvišenost Bogorodice iznad svih ljudi, kao naše pomoćnice i posrednice te se prisjetiti povijesnih okolnosti, kada je kršćanska vojska zavapila Djevici Mariji za pomoć u obrani od turskih navala koje su prijetile osvajanju Beča. Prvi puta ovaj blagdan spominje se 1513. godine kao lokalni blagdan u jednoj španjolskoj biskupiji, a papa Inocent XI. proširuje ga na cijelu Crkvu i to kao „dan pobjede“, na spomen velike pobjede kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1683. godine. Ovo nije jedini blagdan potaknut Marijinom pomoći u nevolji. Blaženu Djevicu zazivalo se i u drugim ratnim i inim opasnostima, sjetimo se samo našeg pobjedničkog Domovinskog rata, a Crkva bilježi brojne prigode Marijina zagovora i zahvaljuje Joj se blagdanima i drugim molitvama i slavljima“, zaključio je Rektor.

Tumačeći Božju riječ, a vežući se uz liturgijska čitanja blagdana Imena Marijina (Izr 8, 22-31; Ps 13; Ef 1, 3-6.11-12; Lk 1, 26-38), preč. Pavlaković je, između ostalog, istaknuo: „Idući tragom učenih ljudi, koji su izražavali porijeklo i značenje imena „Marija“, duhovni pisci nabrajaju oko 70 značenja toga imena. Izdvojio bih samo najznačajnije: ljubljena od Boga, puna milosti (kako je anđeo pozdravlja); lijepa, dražesna, mila; prosvijetljena, sjajna; kraljica, gospođa; zvijezda mora… Sva ta značenja, iako lijepa i sadržajna, ne obuhvaćaju u cijelosti što je Majka Božja u stvari i za ljudsko srce. Samo značenje Marijina imena nije do danas sa sigurnošću otkriveno, ali mnogi bibličari drže da ono dolazi od hebrejski Mirjam, odnosno od myr – ljubljena i Jam – skraćenica od Jahve, te bi u tom smislu ime Marija značilo ona koja je od Boga ljubljena. Marijino je ime dakako najuže povezano s imenom Isusovim. Uz ime Isusovo, ono je za nas kršćane sveto kao vjera, lijepo kao nada i slatko kao ljubav. U tom imenu svaki bi vjernik trebao naći svjetlo, radost, snagu i obranu. Slobodno možemo reći da kao što je disanje znak života, tako je zazivanje imena Marijina znak da je duša duhovno živa. Koliko li ste samo puta, predragi vjernici, zazvali u svome životu ime svoje nebeske Majke?! Tko Marijino ime često zazivlje, spasit će se!“, zaključuje propovjednik.

Ljepoti misnoga slavlja svojim ministriranjem pridonijeli su, uz domaće ministrante i sjemeništarci: Luka Vragović iz župe Mađžarevo i Fran Kuharić iz župe Beletinec (Varaždinska biskupija), dok je liturgijsko pjevanje predvodio župni mješoviti zbor. Na koncu sv. Mise vlč. Puškadija ml. zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike i hodočasnike pozvao da mole za nova duhovna zvanja kako u Varaždinskoj biskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj. Kao hodočasnici i Marijini štovatelji, krenuli smo uz pridržavanje epidemioloških mjera na oproštajnu procesiju oko Marijina lika da nas štiti i zagovara, uz želju da se i iduće godine vidimo u Sv. Jurju na Bregu!

 

 

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow