ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

U nedjelju, 26. rujna 2021. godine, u našoj je crkvi sv. Jurja mučenika održan koncert u sklopu 51. Varaždinskih baroknih večeri i u spomen na Juricu Muraija na kojeg smo iznimno ponosni. U programu su sudjelovali sopranistica Kristina Owais i Nikola Cerovečki na orguljama. Okupio se lijepi broj ljudi, naših župljana, zaljubljenika u klasičnu glazbu i svi smo mogli osjetiti duhovnu radost kao što je to uvijek bilo u prethodnim izdanjima Varaždinskih baroknih večeri. Na početku sve nazočne pozdravio je domaći župnik vlč. Ivica Puškadija, a među uzvanicima bili su općinski načelnik  Anđelko Nagrajsalović i gospodin Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

 

 

U 40-ak minuta publika je uživala u izvedbi klasične duhovne glazbe, u djelima koja pronose radost života i Gospodinovu prisutnost među nama. Crkvom su skladno odzvanjale sve skladbe i izvođači su bili odlični te su nam svima uljepšali ranojesensku nedjeljnu večer. Slušali smo 12 pjesama poznatih klasičnih skladatelja: Mozarta, Vivaldija, Frescobaldija, Haendela, Durantea, Francka, Zipolija i Gomeza.

Slušajući sve kompozicije i uživajući u izvedbama, koje su odlično pripremljene, mogli smo osjetiti duhovnu jakost i veselje kakvo se riječima teško može opisati jer takav životni polet treba doživjeti. Zato i volimo glazbu jer svaka otpjevana i odsvirana kompozicija donosi nam poruku, a sve što smo čuli, bio je poziv na radost i proslavu Gospodina Isusa Krista i Marije, što upravo duhovnu glazbu čini posebnom. Zasluženi pljesak publike govori više od riječi jer mladi su umjetnici upravo to i zaslužili i hvala im što su došli i pokazali nam svoje glazbeno umijeće na kojem im iskreno čestitamo i želimo im mnogo uspjeha u daljnjem radu, a svima nama neka to bude poziv da se i dogodine vidimo i uživamo u novim izvedbama odličnih glazbenih umjetnika koji nas uvijek toliko razvesele da smo puni pozitivnih dojmova, baš kao i ove godine.

Hvala i Općini i Župi Sveti Juraj na Bregu na odličnoj organizaciji koncerta koji i u ovom pandemijskom vremenu živi i organizira se na ponos svih nas.

 

Danijel Kralj

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow