ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

ISKUSTVO VJERE I ŽIVOT NAŠEG ŽUPLJANINA DANIJELA KRALJA

U utorak, 2. studenoga 2021. godine, u pastoralnom centru u Pleškovcu održana je prva župna tribina, a o svom iskustvu vjere i o životu govorio je naš župljanin, magistar hrvatskoga jezika i književnosti i pjesnik Danijel Kralj. Na početku naš je gost pozdravio sve okupljene uzvanike i zahvalio domaćinu, vlč. Ivici Puškadiji, na pozivu i mogućnosti da se predstavi. Danijel Kralj završio je osnovnu školu u Svetom Jurju na Bregu, jezičnu gimnaziju u Čakovcu i diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

 

 

U svojem je obrazovanju postigao vrijedne uspjehe unatoč sljepoći od rođenja koja ga nije spriječila da svlada sve prepreke pa je u osnovnoj školi bio dva puta županijski prvak na natjecanju u poznavanju hrvatskoga jezika, dok je na državnom natjecanju dva puta osvojio drugo mjesto, a u gimnazijskim je danima osvojio prvo, drugo i treće mjesto u Međimurskoj županiji na natjecanju iz istoga predmeta. Godine 2003. dobitnik je druge nagrade Goranova proljeća u Lukovdolu u kategoriji učenika osnovnih škola Republike Hrvatske i bio je gost u slovenskoj Vinici na Župančičevim susretima, a 2018. Općina Sveti Juraj na Bregu dodijelila mu je priznanje za doprinos kulturi. Do sada je objavio četiri zbirke pjesama: „Put do ljubavi, mira i sreće“ 2000., „Moja lutanja“ 2004., „Vrijeme za snove“ 2014. I „Moja radost neprolazna“ 2018. godine, a piše i dalje, a uz to aktivan je navjestitelj Riječi Božje na svetim misama u našoj župi, član je Udruge slijepih Međimurske županije i upravnoga odbora iste udruge, sudjeluje u Pastoralu osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije i ispravlja udžbenike na Brailleovu pismu te ispitne kataloge za državnu maturu.

O svojem svjedočanstvu vjere Danijel Kralj govori s posebnom radošću i zahvalnošću prema svojoj obitelji, bivšem župniku preč. Ivanu Kozjaku i sadašnjem župniku vlč. Ivici Puškadiji na podršci, svakoj lijepoj riječi i sudjelovanju na euharistiji, a zahvalan je i umirovljenom biskupu mons. Josipu Mrzljaku koji ga je primio u svom uredu 2018. godine i sadašnjem varaždinskom biskupu mons. Boži Radošu jer obojica su mu velika podrška u njegovu životu, a s posebnim veseljem naš župljanin govori i o vlč. Leonardu Šardiju, povjereniku Pastorala osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije i susretima s prijateljima i volonterima koje je upoznao kao i o mnogim drugim učiteljima vjere i liječnicima ljudskih duša koji su ga prihvatili na duhovnom putu u Gospodnjem vinogradu. Svi su oni vrijedni hvale i sve njih nosi u svom srcu kao Božji dar i zahvalan je Bogu na svim svojim uspjesima i talentima, osobito na talentu poezije i pamćenja datuma i raznih događaja te na svakom novom danu, pjevu ptica, suncu, kiši, snijegu i svakom sklopljenom prijateljstvu za vrijeme svoga školovanja i kasnije.

Nakon svjedočanstva vjere uslijedilo je i pokazivanje tehnologije koja mu pomaže u pisanju i komunikaciji, pa je tako predstavio Brailleov pisaći stroj, govornu bilježnicu Braille 'n Speak 2000 i mobitel Smart Vision 2 s govornom jedinicom, a potom su svi zainteresirani posjetitelji mogli postaviti pitanja o brajici i svemu ostalome iz njegova života.

Na kraju tribine župnik je zahvalio našem gostu, a pjesnik i profesor svima nazočnima uputivši poruku optimizma kako se treba veseliti životu i koračati s Isusom Kristom. Sljedeća će tribina biti 30. studenoga, a dolazi gospodin dr. Miljenko Novak koji će govoriti o zdravlju u vrijeme pandemije koronavirusa.

Svi ste pozvani, a kako drukčije nego pozivom u stihovima pjesnika Kralja.

 

POZIV

 

U pastoralnom centru

u Svetom Jurju na Bregu

vrlo je lijepo biti,

tu se baš svatko duhovno može

radošću napuniti.

 

Tko jednom dođe, svratit će opet

i moći će pričati svima

kako su ovdje dobri ljudi

i da ljubavi za svakoga ima.

 

Tu ćeš otkriti Božju blizinu

kada posjetiš koju tribinu

i znanja mnoga tu možeš steći

i širom otvoriti vrata sreći.

 

Zove te Isus, zovu te ljudi,

dobro nam došao, prijatelj nam budi!

I znaj da nisu potonule ti lađe

jer ovdje svatko Gospodnji put nađe.

Odmori dušu, pusti probleme

i odvoji za prijatelje slobodno vrijeme.

 

Sveti te Juraj također pozdravlja

i s njime Majka Božja Lauretanska,

Božja dobrota svima upravlja

i sve nas krasi sloga kršćanska.

 

Danijel Kralj

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow