ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

ŽUPNO EKONOMSKO VIJEĆE

14. studenog 2010. godine na nedjeljnim misama objavljen je dekret o postavljanju članova Župnog ekonomskog vijeća naše župe od strane Varaždinske Biskupije Br.404/2010.To je bio povijesni trenutak jer je prema Zakoniku kanonskoga prava ustanovljeno od župnika i potvrđeno od Biskupije kao tijelo u kojem vjernici sudjeluju u upravljanju župnim ekonomskim dobrima.

Župno ekonomsko vijeće je sastavljeno u pravilu od župnika, od tri do pet vjernika. U prvom sastavu to su bili: Petar Medlobi, Stjepan Strah,(oba semeštra zbog godina i zdravlja zahvalili su se na službi a obavljali su je preko 35.godina, Bogu Hvala na njihovom radu za dobro ove župe)a ostaju dalje Juraj Podvez, Tihomir Živko.

Sastav se nešto izmijenio tako da su sada članovi:

Juraj Podvez, Dragoslavec

Tihomir Živko,Vučetinec

te novi članovi:

Stjepan Tomašić,Lopatinec

Bruno Šprajc, Lopatinec

Miroslav Horvat, Mali Mihaljevec

Njihov mandat traje do studenog 2015. godine.

Župno ekonomsko vijeće ima savjetodavni glas i u njemu se treba očitovati odgovorna suradnja vjernika u ekonomskom upravljanju župom. Ipak u svakom slučaju ostaje nepromjenjiva dužnost župnika da zastupa župu u svim pravnim poslovima i da upravlja svim župnim dobrima.

U praktičnom djelovanju naše župe uz župnika svaki ugovor o bilo kojem investicijskom zahvatu potpisuje barem jedan od ekonomskih vijećnika i na taj način daje dignitet vijeću jer se o pojedinom pitanju uvijek detaljno raspravlja i donosi zajednička odluka. Svima je poznato koliko se mnogo stvari izgradilo, adaptiralo, popravilo ili obnovilo u zadnjim godinama, a sve kao rezultat procjenjivanja ekonomskih pitanja u crkvenom duhu uz obvezno konzultiranje drugih stručnjaka u gospodarstvu ili pojedinim obrtima.

U redovnom radu Župno ekonomsko vijeće pomaže župniku u formiranju redovitog proračuna župe, i naznačuje predvidive izdatke za razne djelatnosti i način njihovog pokrića. Proračunska godina župe započinje 01. siječnja i traje do 31.prosinca. Na kraju svake godine, a najkasnije do 31. ožujka sljedeće svaki ekonomski vijećnik potpisuje završni račun župne blagajne koji se prosljeđuje Biskupijskom Ordinarijatu u Varaždinu. Također se jednom godišnje podnosi izvješće Župnom pastoralnom vijeću o proračunu, a župnoj zajednici se podnosi izvješće o uporabi doprinosa vjernika, a opet sve prema odredbama Zakona o kanonskom pravu. Na taj način se djelatno svi vjernici mogu uključiti u taj segment župnog života.U skladu sa koncilskim principom posuvremenjivanja i laičke supsidijarnosti postojanje i djelovanje župnih ekonomskih vijeća jest važna karika u svakodnevnom vjerničkom životu i odgovornosti za župnu zajednicu.

Zato preporučam u vaše molitve naše nove semeštre!

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38