ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

U utorak, 22. veljače 2022. godine, u pastoralnom je centru u Pleškovcu, župi Sveti Juraj na Bregu održana znanstvena tribina namijenjena glagoljici i hrvatskom glagoljaštvu, i to na Nacionalni dan glagoljice kojim se obilježava obljetnica prve hrvatske tiskane knjige na glagoljici, Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine, a to je i dan kad se u Katoličkoj Crkvi slavi blagdan katoličkoga jedinstva sa Svetim Ocem, blagdan Katedre svetog Petra.

 

 

Gost tribine i predavač bio je vlč. dr. sc. Kristijan Kuhar, župnik župe sv. Marije Magdalene u Štrigovi i znanstveni suradnik na Staroslavenskom institutu u Zagrebu, koji je rođen u Osijeku, diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao medievistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na početku predavača i sve nazočne pozdravio je domaći župnik, vlč. Ivica Puškadija, a potom je vlč. Kuhar govorio o povijesti glagoljice: o braći Konstantinu Ćirilu i Metodu, koji su iz Soluna donijeli glagoljicu u Moravsku tamošnjim Slavenima i o važnosti glagoljice u kulturnoj i duhovnoj baštini Hrvata koja je utkana u hrvatsku katoličku duhovnost. Vrijedno je istaknuti da među glagoljskim pisarima nije postojala stroga granica između istočnih i zapadnih kršćana jer se utjecaj crkvenoga raskola iz 1054. godine nije osjetio. Na tribini se govorilo o obloj i uglatoj glagoljici i da su Hrvati prihvatili uglatu, a potom su predstavljeni i rukopisi najpoznatijih pisara među kojima treba istaknuti Novaka Disislavića, Butka, Bartola Krbavca, Broza Kolunića i Vida Omišljanina i pretisci glagoljskih knjiga: Prvotisak Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483., Brevijara iz 1491., Drugog beramskog brevijara i Akademijina brevijara iz 15. stoljeća te Staroslavenski misal s početka 20. stoljeća. Bilo je riječi i o svetom Jeronimu koji također ima vrijednu ulogu u glagoljaštvu, a dugo se smatralo da je bio utemeljitelj glagoljice. Na kraju su svi zainteresirani mogli vidjeti glagoljske pretiske i postaviti koje pitanje, a tribina je bila vrlo korisna i moglo se mnogo toga naučiti i obnoviti znanje o glagoljici koja nas je stoljećima ujedinjavala u vjeri i imala je vrlo veliku važnost u našoj povijesti i filologiji, a vlč. Kristijanu Kuharu od srca hvala na dolasku i predstavljanju glagoljice i iskrene čestitke na njegovu dosadašnjem radu te mnogo uspjeha u sljedećim izazovima.

Bila je to posljednja tribina utorkom jer od ožujka tribine će biti ponedjeljkom, a prva će se održati 7. ožujka 2022. godine u 19 sati s gostom, našim župljaninom Nenadom Šajnovićem, koji će govoriti o svojem putovanju i pješačenju na hodočasničkoj ruti, Putu sv. Jakova ili Camino de Santiago. Vrata pastoralnog centra svima su otvorena i dobro ste došli.

mr.Danijel Kralj, župni kroničar

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow