ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

 

 

2. DAN:  VINKOVCI – ALJMAŠ – KOPAČKI RIT – VINOGRADI BELJE – OSIJEK – VINKOVCI,

12.07.2022. utorak

Doručak. Odlazak do Aljmaša - poznatog marijanskog svetišta još od 1704. godine. Crkva Gospe od Utočišta, s kipom Majke Božje, izgrađena je 1864. godine, no ona je sravnjena do temelja u Domovinskom ratu. Na mjestu stare izgrađena je nova crkva, kao moderno arhitektonsko zdanje. Razgled svetišta i Sv. misa. Slobodno vrijeme za molitvu. Slijedi odlazak do Kopačkog rita - najvrednijeg zoološkog rezervata u Hrvatskoj i jedne od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Europi. Najveće je rastilište i mrijestilište slatkovodne ribe u Podunavlju, te dom za više od 2300 bioloških vrsta. Svake godine u Kopačkom ritu gnijezdi se oko 140 vrsta ptica. Ovaj je park prirode uvršten na listu ornitološki značajnih područja – IBA (Important Bird Area). Posjeta i vožnja brodom i vlakićem uz stručno vodstvo. Nakon toga krećemo do samog srca Baranje čije ime potječe od mađarskog imena „Boranya“ što znači „majka vina“, a upravo su vrhunska vina i dobra hrana, te bajkoviti krajolici ono najbolje što ova regija ima za ponuditi. Posjeta Vidikovca Belje s kojeg puca pogled po nepreglednim vinogradima. Slijedi kušanje vina i hrane i stručni obilazak Vinskog podruma Belje. U kasnijim podnevnim satima dolazimo do Osijeka - četvrtog grada po veličini u Hrvatskoj. Posjetit ćemo jednu od najupečatljivijih hrvatskih crkava konkatedralu sv. Petra i Pavla apostola, sa tornjem visokim 90 metara, a za čiju se gradnju koristio kamen i čak tri milijuna komada fasadne opeke. Nastavljamo razgled odlaskom do Tvrđe - povijesne jezgre Osijeka, nekadašnje osječke tvrđave koja je postupno prerasla u gradski prostor. Povratak u hotel u Vinkovce, večera i noćenje.

3. DAN:  VINKOVCI – ĐAKOVO – SV. JURAJ NA BREGU,  13.07.2022. srijeda

Doručak. Slijedi razgled Vinkovaca - najstarijeg europskog grada koji se zbog povoljnog geografskog položaja na rijeci, i pored šume, kontinuirano naseljava već 8200 godina. Od rimskog naselja Aureliae Cibaliae, preko srednjovjekovnog imena Sv. Ilija, do današnjih Vinkovaca, sva su povijesna razdoblja i kulture ostavile na ovom području snažan utjecaj. Razgled prekrasne barokne jezgre grada gdje možemo vidjeti predivan park i pješačku zonu s motivima Oriona – najstarijeg indoeuropskoga kalendara, Gradski muzej Vinkovci te crkvu sv. Euzebija i Poliona iz 18. stoljeća. Vožnja do Đakova i posjet Đakovačkoj katedrali. Đakovačka je katedrala među najmlađima u Hrvatskoj; istodobno je najistočnija biskupska, katolička stolna crkva, uz granicu Istoka i Zapada. Razgled i Sv. misa. Slobodno vrijeme za ručak. Osim Katedrale, jedan od zaštitnih znakova Đakova su i đakovački lipicanci koji se uzgajaju u Ergeli Đakovo jednoj od najstarijih ergela u Europi. Posjetit ćemo uz stručno vodstvo Pastuharnu u centru Đakova gdje su smješteni pastusi koji tu prolaze dresuru i obuku za konjičke sportove, vožnju dvoprega i četveroprega te školu jahanja. Aktivnosti Pastuharne zbog svoje atraktivnosti i zanimljivosti privlače brojne domaće i strane turiste te se godišnje bilježi oko 20.000 posjeta. Nakon razgleda slijedi odlazak prema Sv. Jurju na Bregu. Povratak se očekuje u večernjim satima.

 

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI: 1430 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu  500 kn

Doplata za ulaznice 200 kn.

Kalkulacija je rađena na bazi 30 putnika.

Cijena uključuje:

  • · prijevoz kvalitetnim turističkim autobusom na navedenim relacijama
  • smještaj u hotelu „Slavonija”*** u samom centru Vinkovaca s predivnim pogledom na rijeku Bosut, u dvokrevetnoj sobi (svaka soba ima tuš i toalet) na bazi 2 polupansiona (doručak, večera, noćenje)
  • stručnog pratitelja tijekom putovanja
  • sve ostalo kako je navedeno u programu, organizacija i vodstvo, jamčevina.

Cijena ne uključuje: ono što nije navedeno pod uključuje. Ulaznice za koje će se prikupiti

novac u iznosu od 200 kn prvog dana putovanja.

Ulaznice (200 kn) su za:

- razgled Dijecezanskog muzeja u Požegi

- ulaznica za Kopački rit, stručno vodstvo za vrijeme vožnje brodom i vlakićem (95 kn)

- posjet Vidikovcu Belje te Vinskom podrumu Belje – stručno vođenje po podrumima uz degustaciju vina (3 vrste vina) (45 kn) i degustaciju suhomesnatih delicija i sireva (20 kn)

- ulaznicu za Ergelu Đakovo i razgled Pastuharne uz stručno vodstvo (30 kn) (razgled staja za smještaj konja, najveću zatvorenu jahaonicu u Hrvatskoj, hipodrom, šetnicu za konje, teren za dresuru, preskakanje prepona, fijakere za potrebe zaprežnog sporta)

 

Svim putnicima preporučamo doplatu paketa putnog osiguranja: putno-zdravstveno osiguranje.

Što se tiče epidemioloških mjera, ravnat ćemo se prema preporukama koje će biti na snazi u vrijeme putovanja (u vrijeme ljeta mjere su do sada bile uvijek blaže jer je bila povoljnija epidemiološka situacija, pa se nadamo da će tako biti i ove godine...)

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38