ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

U ponedjeljak, 7. ožujka 2022. godine, u pastoralnom je centru u Pleškovcu održana župna tribina, a gostovao je naš župljanin Nenad Šajnović koji je govorio o svojim iskustvima s hodočasničkog putovanja u Španjolskoj, o putu svetog Jakova (Camino de Santiago). Na početku našeg je gosta i sve nazočne pozdravio župnik, vlč. Ivica Puškadija, koji je iskazao svoje veliko zadovoljstvo, čast i zahvalnost našem hodočasniku pozdravivši i njegovu obitelj. Nenad Šajnović iz Zasadbrega jednostavan je čovjek, pacifist, glazbenik (mužikaš), po struci je elektromehaničar. 20 je godina radio kao prodavač mobitela i računalnih uređaja, a od 2017. radi u veleprodaji računalnih i mrežnih komponenti i uređaja.

Nenad Šajnović bio je motiviran da krene na put i od srca je zahvalio župniku na blagoslovu. Radost ga je pratila posvuda i cijelo vrijeme: od početka puta pa do dolaska u gradić Saint Jean Pied de Porto na jugozapadu Francuske, a sve je završilo dolaskom u Santiago de Compostelu, treće kršćansko svetište nakon Jeruzalema i Rima. Camino de Santiago takav je put u kojem čovjek pronalazi samoga sebe, a samim time i duhovno se jača i dobiva sigurnost od Gospodina i mir koji jedino Bog može dati. Upravo je o tome govorio naš župljanin u svom izlaganju. Na svom je 22-dnevnom putu u lipnju 2018. godine propješačio 799 kilometara i upoznao mnogo prijatelja iz cijeloga svijeta. Sveti Jakov zaštitnik je Camina, a glavni su simboli školjka i žute strelice. Put svetog Jakova ohrabruje svakoga hodočasnika i na njemu nije bitno tko je koje vjere, rase ili nacionalnosti jer svi su susretljivi i svi su braća u Kristu. Vrlo se brzo sklapaju prijateljstva, a sve se različitosti prihvaćaju vedrinom, osmijehom i zagrljajem, susretljivošću, humorom, pomaganjem, radošću i veseljem. Tko onamo dođe s brigama i poteškoćama, vraća se kući radostan i ispunjen mirom, ali u isto vrijeme nosi i tugu što je hodočašće završilo, no lijepe uspomene nikada ne blijede. Nenad Šajnović ispričao je podosta anegdota s putovanja i svojim je pričama razveselio sve koji su uveličali ovu tribinu i tako ga podržali. Nije bilo lako, ali obitelj i prijatelji njegova su snaga, vjera u Boga također ga podiže u životu, a svojom vedrinom mogao bi razveseliti baš svakoga čovjeka. Nije ga sputavalo ništa: ni žuljevi na putu, niti to što je izgubio ruksak, pa čak ni mogući nesporazumi i jezične barijere u komunikaciji. Posebna mu je radost bila sudjelovanje na svetim misama i kad bi čuo iz kojih zemalja ljudi hodočaste, a ponosan je što je na popisu zemalja bila i Hrvatska uz još 200 drugih zemalja. Ujedinjeni u molitvi i radosti svi su našem hodočasniku uljepšali njegove dane putovanja, a s mnogim prijateljima u kontaktu je i danas. Njegovo je svjedočanstvo motiviralo sve nazočne koji su od srca na kraju zapljeskali našem župljaninu kojem čestitamo na njegovim ostvarenjima i neka ga Gospodin i dalje vodi da ostane radostan kakvoga ga i poznajemo. Sljedeća će tribina biti 28. ožujka 2022. godine u 19 sati, a vrata pastoralnog centra otvorena su svima koji žele ponešto korisno čuti i naučiti.

Danijel Kralj

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow