ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

 

U četvrtak, 24. ožujka 2022. godine, u pastoralnom je centru u Pleškovcu održan 3. sinodski susret. Tema susreta bila je „Dijeliti odgovornost za zajedničko poslanje – autoritet i sudjelovanje“, a koordinatorica je bila Monika Petričević. Na susretu su uz domaćeg župnika vlč. Ivicu Puškadiju sudjelovali kantor Milovan Horvat, nekoliko članova pastoralnog vijeća naše župe i ostali župljani. Na početku župnik je pozdravio sve nazočne i potom smo zapjevali pjesmu „Od sva se četiri vjetra“ te izmolili molitvu za sinodu, a zatim je župnik pročitao tekst iz Prve poslanice svetoga Pavla Korinćanima o udovima tijela i Crkve.

 

Zaključili smo da smo svi u Crkvi jednako vrijedni jer smo Kristovi pošto smo kršteni i nastojimo nasljedovati Isusa i ako bilo tko trpi, trpimo svi kao što je to i kod tijela. I koliko god nas bilo, svi smo mi jedno tijelo – Kristovi štovatelji i prijatelji. U nastavku razgovaralo se o odlascima na svetu misu koji bi trebali biti slavlje, proslava Božje ljubavi i dobrote prema nama i svatko je mogao iznijeti svoje iskustvo kakav ima smisao sveta misa za njega. U tom je smislu bitno koliko često odlazimo na misu i dolazimo li iz neke tradicije ili želimo doći slaviti Gospodina. Zatim se govorilo koliko poznajemo dijelove svete mise i koliko dobro pratimo euharistiju (kada treba ustati, kleknuti ili se prekrižiti). Bilo je riječi i o ulozi kumova, sudjelovanju mladih u duhovnom životu i o prihvaćanju župnikova poziva da se sudjeluje na događanjima u župi. Zaključili smo da nam je svima potrebna molitva i zajedništvo da bismo otvorili vrata Isusu Kristu koji nas vodi do spasenja jer ni u čemu drugome izbavljenje ne možemo dobiti osim u Božjem vinogradu gdje za svakoga ima mjesta. Na tu smo se nakanu na kraju i pomolili i zahvalili Bogu što nas čuva na našem putu. I ovaj je sinodski susret bio vrlo vrijedan da do kraja korizmenoga hoda duhovno rastemo i jačamo jedni druge, da donosimo svjetlo u život zajednice i da se pripremimo za svetu ispovijed kako bismo što dostojanstvenije dočekali i proslavili najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Danijel Kralj,župni kroničar

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow