ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

U ponedjeljak, 28. ožujka 2022. godine, u pastoralnom je centru u Pleškovcu održana znanstvena tribina na kojoj je bilo riječi o dvjema zaštićenim vrstama livadnog plavca koje se nalaze na vlažnim livadama Bedekovićevih graba. Gostovale su profesorice biologije i naše župljanke Željka Kadi i Jelena Pavlic s mladom pjesnikinjom Gitom Radiković iz Šenkovca.

Na početku sve je nazočne pozdravio domaći župnik vlč. Ivica Puškadija istaknuvši kako je vrlo vrijedno što među nama ima čuvara prirode koji čine sve da bismo sačuvali blago koje imamo. Posebno je, uz predavačice, pozdravio i Gitine roditelje i mladu prvopričesnicu Milu Pavlic koja u obitelji itekako ima od koga što naučiti o očuvanju prirode, a ponajprije od svoje majke i tete. U 45-minutnoj prezentaciji bilo je riječi o našem zaštićenom prostoru, Bedekovićevim grabama, gdje se nalaze vlažne livade koje je Skupština Međimurske županije 6. prosinca 2002. godine proglasila spomenikom prirode. Prof. Željka Kadi provela je prethodno istraživački rad sa svojim učenicima i u suradnji s Udrugom „Ekološka škola“, a s prof. Jelenom Pavlic, svojom sestrom, od 1993. godine surađuje na mnogim terenskim istraživanjima i njihov je rad vrlo uspješan. U prezentaciji mogli smo naučiti mnogo o livadnim plavcima, zaštićenim leptirima koji su svoje stanište našli u Bedekovićevim grabama. Veliki i zagasiti livadni plavac dvije su vrste livadnog plavca koje su, nažalost, ugrožene i na nama je da ih sačuvamo za buduće naraštaje. Naučili smo da se ti leptiri hrane biljkom velikom ili ljekovitom krvarom koja je iz porodice ruža, a na našem području u lokalnom je govoru nazivamo bateki ili črnoglavec. Upoznali smo i životni ciklus leptira i pogledali kratki dokumentarni film „Njihov mali svijet“, a za kraj je mlada nagrađivana desetogodišnja pjesnikinja Gita Radiković pročitala svoju pjesmu „Livada“ iz svoje slikovnice „Plavac“ dobivši zasluženi pljesak publike. Na završetku bilo je i nekoliko pitanja, a svi nazočni zaključili su da je i ova tribina bila korisna. Našim gošćama iskrene čestitke na svim uspjesima, neka ih prati Božji blagoslov i svako dobro u njihovim daljnjim izazovima, a ponajviše im želimo da ostanu vjerne čuvarice prirode kao i do sada. Sljedeća će tribina biti 4. travnja, a gostuje naš župljanin Mario Horvat koji će govoriti o svjedočanstvu vjere i svom putu biciklom na hodočašće u francuski Lourdes. Vrata pastoralnog centra za sve zainteresirane otvorena su od 20 sati i dobro ste došli na još jedan vrlo zanimljiv susret.

Danijel Kralj

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow