ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Župnikovo pismo

pred blagdane muke, smrti i uskrsnuća Isusova 2022.godine

Uvodne napomene: Korizma, vrijeme posta, molitve i dobrih djela ide svome vrhuncu, pa kako čovjek sije tako će i žeti. Mi dolazimo k Isusu svjesni svoje grešnosti, potrebni  njegove ljubavi i milosrđa.  I zato vam pišem ovo pismo da bolje shvatite i korisnije sudjelujete u obredima Velikog tjedna koji su pred nama.

Veliki tjedan označava važnost Crkve u vrijeme koje ulazimo samom riječi „Veliki!“

Uskrs bez ispovijedi nije Uskrs!


 

SVETO TRODNEVLJE MUKE GOSPODNJE

VELIKI ČETVRTAK

Sveta misa Večere Gospodnje  u 18.00.

Jedan od najvećih dana u liturgijskoj godini. Dan kad je Isus ustanovio  presvetu Euharistiju i svećenički red. To je i najstrašnija noć u povijesti čovječanstva kada je čovjek predao Boga, prijatelj izdao prijatelja za 20 srebrnika. To slavlje mise ima dva dijela.

Prvi dio svečani, kad se sjećamo ustanove presvete Euharistije i nakon Slave (zvona svečano zvone , do završetka Slave). A onda počima tuga (zvona više ne zvone do uskrsne Slave). Svaki vjernik koji imalo razmišlja, bi te večeri trebao biti potresen do dna duše. Koliku je Bog pokazao ljubav prema ljudima, a kako su mu ljudi uzvratili. Tragedija Velikog četvrtka se i danas ponavlja. Nakon mise slijedi pohrana Svetotajstva. Crkva preporuča svečano klanjanje, tzv. „Getsemansku uru“

 

VELIKI PETAK MUKE I SMRTI SPASITELJEVE

Post i nemrs

Važno: Nemrs znači ne jesti meso, a obvezuje sve koji su navršili 14 godina života, a zakon posta znači jedan obrok pojesti do sita, vrijedi za one koji su navršili 18 godina života, pa do započete 60. godine života. Međutim poželjno je da svećenici i roditelji veći djecu odgajaju i poučavanju o smislu pokore.

Obredi muke i smrti Isusove  u 17.00

Na Veliki petak Crkva nikada nije slavila svetu misu, jer je toga dana Isus umro na križu. Obavljala se služba riječi, koja je započinjala prostracijom svećenika (lijeganjem na zemlju) kao znakom potpune poniznosti pred Bogom. Na Veliki petak se čita evanđelje muke Isusove po Ivanu, iz poštovanja prema učeniku koji je jedini bio pod križem. Nakon čitanja evanđelja i propovijedi slijede Velike molitve (na način kako se u prvoj Crkvi molilo ).

Crkva na taj dan moli Gospodina za sve ljude. Nakon molitava ide najsvečaniji i ganutljiviji dio - otkrivanje i klanjanje svetom križu. Uobičajena milostinja toga dana ide za crkvu Božjega groba u Jeruzalemu. I na koncu slijedi sveta pričest s hostijama posvećenima na jučerašnjoj misi. To je službeni liturgijski dio obreda Velikog petka.

VELIKA SUBOTA

Važno: Crkva preporuča vjernicima da danas pohode Božji grob u crkvi i mole se pred mrtvim Isusom. Lijepi je običaj da to čini čitava obitelj moleći za svoju obitelj, potičem vas da ne zaboravite taj lijepi običaj. Kad imamo pokojnika čitav dan preboravimo iz poštovanja prema pokojniku u kapuri (kući žalosti), dočekujući one koji dolaze pomoliti se za pokojnika, a koliko više bi trebali naći vremena i doći na Isusov grob iz poštovanja za sve što je za nas učinio. Isus je umro da bi smo mi živjeli. Crkva je otvorena od 8.00 sati ujutro do obreda u 20.00 sati.

Blagoslov hrane po ustaljenom rasporedu po selima naše župe:

12.00 - ZASADBREG

12.30 - MALI MIHALJEVEC

13.00 - BREZJE

13.30 - LOPATINEC

14.00 - OKRUGLI VRH

14.30 - VUČETINEC

15.00 - PLEŠKOVEC

16.00 - DRAGOSLAVEC / 16.30 AKO BUDE SPROVOD

16.30 - FRKANOVEC / 17.00 AKO BUDE SPROVOD

VAZMENO BDJENJE - Početak obreda 20.00

Vazmena noć je najveći događaj u povijesti svijeta. Jedan čovjek - Božjom snagom - izlazi živ iz groba. Događaj koji je promijenio svijet. U ovu činjenicu danas mnogi ne vjeruju, pa i kršćani. Te noći, za vrijeme obreda, sjećamo se najveličanstvenijih Božjih djela.

Obred započimamo blagoslovom  ognja. Unošenje zapaljene uskrsne svijeće u mračnu crkvu označuje Kristovo svjetlo u mraku svjetske situacije.

Nakon otpjevanog hvalospjeva uskrsnoj svijeći počinje uskrsno bdijenje čitanjem odlomaka Biblije koji nam govore o veličanstvenim djelima Božjim. Nakon toga se zapjeva Slava (zvona zvone),  uskrsna radost počima i traje 50 dana. Nekada su se na Vazmenu noć krstili novokrštenici zato se sada blagoslivlja voda.

Vazmenom pričešću sjedinjujemo se s uskrslim Spasiteljem  i tako sudjelujemo, na otajstven način, već ovdje na zemlji, u Kristovoj slavi u nebu.

NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODINOVA

Svečanim svetim misama u župnoj crkvi  u 8.00, i 11.00. sati proslaviti ćemo dan uskrsnuća Gospodnjega, najveći blagdan u godini. Zahvaliti Gospodinu što nam je dao milost da smo s njim išli kroz korizmu i slavili dane muke i smrti njegove, a sada se, slavljenjem Uskrsa, nadamo da ćemo, jednoga dana, i mi s njime uskrsnuti u vječnoj slavi. To je zapravo smisao štovanja kršćanskih blagdana.

Na uskrsni ponedjeljak ćemo nastaviti vazmeno slavlje svetom misom u 7.30  u crkvi, 9.00 misa u Zasadbregu.

Na kraju želim da svi mi skupa, ove svete dane, provedemo u doličnoj pobožnosti, razmišljanju o Božjoj ljubavi prema nama, kao i o našoj nezahvalnosti prema toj ljubavi. Želim svima Vama, sestre i braćo, blagoslovljeno vrijeme Muke Gospodnje!

Vaš župnik: vlč. Ivica Puškadija

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow