ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

U subotu, 23. travnja 2022. godine, u župnoj smo crkvi svetog Jurja mučenika proslavili blagdan župnog patrona svetog Jurja, i to dvama misnim slavljima. U 8 sati misu za sve žive župljane predvodio je župnik vlč. Ivica Puškadija, a u 11 sati središnje je misno slavlje predslavio vlč. Antun Štefan, župnik iz Šenkovca, uz suslavlje svećenika našeg dekanata na čelu sa dekanom preč. Ivanom Hercegom, svećenicima gostima vlč. Dariom Levanićem, župnikom u Reki kod Koprivnici a našim nekadašnjim đakonom,umirovljenim svećenicima: vlč. Ivanom Vugrinčićem, vlč. Ivanom Novakom i preč. Ivanom  Kozjakom, našim dugogodišnjim župnikom, i domaćim župnikom vlč. Ivicom Puškadijom.

Misnom su slavlju nazočili i općinski načelnik Anđelko Nagrajsalović i njegovi suradnici, članovi vijeća Općine Sveti Juraj na Bregu, uz mnoštvo naših župljana i hodočasnika iz okolnih župa. Na početku središnje mise sve je nazočne pozdravio naš župnik Ivica Puškadija i pozvao da molimo neka nas sveti Juraj sve štiti, od najmlađih do najstarijih, a molili smo i za pokojne župljane kojima se i prikazala misa kao i za pokojne hodočasnike koji su dugi niz godina dolazili ovamo. Svi okupljeni svojom su radošću dali slavu Bogu i svetom Jurju, našem župnom patronu.

U svojoj je homiliji vlč. Štefan govorio o poštivanju naših predaka koji su gradili crkvu štujući od davnina svetoga Jurja. Njima treba zahvaliti što su svojim primjerom pokazali kako im je Bog bio uvijek na prvome mjestu. Unatoč mukama koje su imali u izgradnji crkve kao građevine i rastu Crkve kao žive zajednice Kristovih vjernika, slijedili su Gospodina, baš kao i sveti Juraj koji se nije dao slomiti ni pred kakvim zlom i nevoljama. Predvoditelj euharistije pozvao nas je i da se sjetimo svih svećenika i da budemo na njih ponosni zahvalivši posebno našem župniku na pozivu da može s radošću proslaviti ovu svečanu misu. Uz to, pozvao je i na zajedništvo svih nas, od župljana do svećenika, jer svi smo mi braća i sestre Isusa Krista, našega Uskrsloga Gospodina. Kad bude više sloge, kršćanskoga bratstva i zajedništva, bit će i sretnijeg društva kojem pripadamo, zato smo ponosni što pripadamo Katoličkoj Crkvi, istaknuo je vlč. Štefan.

Na kraju mise domaći je župnik zahvalio Trojedinom Bogu, svetom Jurju, Majci Božjoj Lauretanskoj i svima okupljenima što su uveličali naše proštenje i euharistiju. Posebno je zahvalio svim svećenicima i suradnicima čestitavši preč. Ivanu Kozjaku 60 godina svećeništva koje će proslaviti na blagdan Svetog Petra i Pavla, 29. lipnja. Njega, kao i sve svećenike i čitav Božji narod, neka blagoslovi Bog i čuva u daljnjem životu. Vlč. Puškadija također je čestitao i dan naše općine načelniku i suradnicima te svim župljanima, a uputio je i imendansku čestitku gospodinu Jurju Levačiću i svima ostalima koji slave svoga nebeskog zaštitnika. Nakon završnog blagoslova pošli smo u ophod oko oltara svetog Jurja pjevajući marijanske pjesme uz zahvalnost što smo proslavili svog župnog patrona i u vjeri da ćemo se s jednakim veseljem i radošću okupiti i sljedeće godine.

Danijel Kralj, župni kroničar

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow