ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

 

Na Duhovski ponedjeljak, 6. lipnja 2022. godine, u crkvi svetog Jurja mučenika u Svetom Jurju na Bregu svečano smo proslavili duhovsko proštenje i blagdan Marije Majke Crkve, a ujedno smo se prisjetili 6. obljetnice posvete naše župne zajednice. Središnje je misno slavlje u 11 sati pred mnoštvom župljana i hodočasnika iz susjednih župa predvodio vlč. Marko Toplak, župnik u Maču, uz suslavlje svećenika štrigovskog dekanata, dekana preč. Ivana Hercega, preč. Ivana Kozjaka, preč. Ivana Vugrinčića, vlč. Josipa Horvata ml., o. Nikole Samodola i domaćeg župnika vlč. Ivice Puškadije.

 

 

U uvodnom je dijelu vlč. Puškadija pozdravio sve nazočne poželjevši da misno slavlje radosno proslavimo kao što i priliči u vrijeme blagdana Duhova. Svi okupljeni Marijini štovatelji s velikom su radošću dali slavu Bogu. U svojoj je homiliji vlč. Toplak govorio o štovanju Blažene Djevice Marije koja je kršćanima širom svijeta i naše domovine uvijek bila put prema Isusu Kristu koji je uskrsnuo, a štuje se osobito kod katoličkih i pravoslavnih kršćana. Istaknuo je važnost proslave Marijinih blagdana kroz cijelu godinu i višestoljetno čašćenje Bogorodice i mnoge crkve koje su joj posvećene jer tamo se živa Crkva okuplja na molitvu i pronalazi put do izbavljenja. Marija je početak boljeg svijeta. Kraljica je Hrvata i u najtežim je vremenima bila od pomoći te nas je duhovno jačala i u miru i u ratu, a župna zajednica Svetog Jurja na Bregu s osobitim štovanjem časti Gospu Lauretansku čiji je sveti lik ostao neoštećen nakon urušenja crkve 4. lipnja 2008. Godine. Upravo je zato predvoditelj euharistije zahvalio župniku Puškadiji i svim ljudima dobre volje koji su pomogli u obnovi i da se Crkva vrati Majci Božjoj Lauretanskoj. Majci Mariji uputili smo molitve neka čuva naš narod i cijeli svijet u svim iskušenjima snagom Duha Svetoga koji nam je darovan. Na samom se kraju vlč. Ivica Puškadija prisjetio Duhovskog ponedjeljka, 16. svibnja 2016. godine, kada je umirovljeni varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak posvetio našu župu kamo župljani i hodočasnici s velikom radošću dolaze i zahvalio je svim svećenicima te svim štovateljima Majke Božje, a nakon misnog slavlja svi okupljeni krenuli su u ophod oko oltara Gospe Lauretanske moleći i pjevajući marijanske pjesme. Duhovsko je proštenje završilo misom u 18 sati koju je predvodio domaći župnik. Neka nam Marija i dalje pokazuje put kojim trebamo ići i neka Duh Sveti štiti sve okupljene hodočasnike kao i one koji su u različitim životnim izazovima i poteškoćama, od najmlađih do najstarijih, da bismo svi zajedno mogli koračati putem Kristova mira i spasenja i pronašli novu nadu u svakom Marijinom blagdanu i u svakom danu koji dolazi.

 

Danijel Kralj

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow