ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

U četvrtak, 16. lipnja 2022. godine, u župnoj je crkvi u Svetom Jurju na Bregu svečano proslavljen blagdan Tijelova. Misno je slavlje predvodio župnik vlč. Ivica Puškadija i okupio se lijepi broj vjernika koji su dali slavu Bogu. Tijelovo je vrlo značajan blagdan u Katoličkoj Crkvi jer tada se prisjećamo ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak i posebno svetkujemo Tijelo Kristovo što nam je Isus ostavio kao znak trajne prisutnosti među nama.

Zato je vlč. Puškadija u homiliji istaknuo kako sakramentu euharistije trebamo pristupiti s velikom radošću. Tijelo Kristovo jača nas i kad ga primamo, osjećamo duhovnu snagu koja nam donosi spasenje duše. Predvoditelj euharistije kao primjer prisutnosti Krista istaknuo je ludbreško čudo iz 1411. godine kada je Isus posebno pokazao koliko je prisutan pošto je svećenik posumnjao da se pod prilikama kruha i vina doista nalazi Isus Krist. Krv Kristova od tada se časti u Ludbregu i to nam pokazuje kako Bogu ništa nije nemoguće jer kada čvrsto vjerujemo, Krist će nas ohrabriti u sakramentu pričesti. Nakon mise održana je tijelovska procesija koja je prolazila kroz četiri postaje: kod cinktora, staroga groblja, općine i župnoga dvora. Četiri postaje označavaju četiri razdoblja našega života: djetinjstvo, mladost, zrelost i starost, a u svakom od tih razdoblja potrebna nam je Božja pomoć i zaštita te Kristova snaga. Molili smo da Bog čuva sve nas od bolesti, rata i drugih nepogoda i da blagoslovi sve stanovnike i mjesta. U procesiji su i ove godine sudjelovali vatrogasci iz Lopatinca i Zasadbrega kao i  ovogodišnji prvopričesnici. Časteći Presveto Tijelo Kristovo, pokazali smo poštovanje prema svom Uskrslom Gospodinu koji će, vjerujemo, ostati naša pokaznica, a to isto trebamo biti i mi da svima, s kojima živimo, pokažemo kako je put vjere put radosti na kojem Bog obasjava svaki naš dan i čini ljepšom našu budućnost.

Danijel Kralj

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow