ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Grupa hodočasnika župe "Sveti Juraj na Bregu", zajedno  s župnikom Ivicom Puškadijom i vodičem Mijom Rakom, krenula je na hodočašće u Slavoniju i Baranju, moliti i upoznati prekrasan dio naše domovine Hrvatske.
Prvoga dana uputili smo se prema lijepom gradu Požegi, sjedištu požeške biskupije. Tamo nas je srdačno dočekao katedralni župnik te nas je upoznao s nastankom biskupije, brojem župa, školama koje je osnovala požeška biskupija. U krasnoj katedrali svete Terezije Avilske slavili smo svetu misu i čuli predivni, snažni zvuk orgulja. Susreli smo još nekoliko dragih svećenika te nas je u crkvi svetog Lovre primio rektor svetišta i upoznao s ovom važnom crkvom požeške biskupije. Posjetili smo i bogati  dijecezanski muzej, koji već ima lijepu zbirku, a planira se i dalje razvijati. Nakon što smo okrijepili tijelo krenuli smo dalje prema Slavonskom Brodu.
U drugom gradu po veličini u Slavoniji, posjetili smo veliku Tvrđu i prisjetili smo se borbi hrvatskoga naroda za slobudu u doba turskih osvajanja. Prošetali smo kroz glavni trg Slavonskog Broda, najveći trg u Hrvatskoj te uz Savu produžili prema velebnom samostanu i franjevačkoj crkvi na obali Save. U daljini smo vidjeli Splavarsko naselje gdje ljudi žive u ljetnom razdoblju kroz godinu. Dan smo završili dolaskom u Vinkovce, najstarije naselje u Evropi.
Ujutro, nakon obilnog doručka, zaputili smo se prema svetištu Majke Božje od Utočišta u Aljamš. Tamo nas  je dočekao župnik koji nas je upoznao s višestoljetnom poviješću ovoga svetišta, tako priraslog srcu vjernicima Slavonije i Baranje. Prva crkva bila je sagrađena odmah nakon odlaska Turaka 1687. od šiba i blata te pokrivena trskom. Godine 1708. napravljena je veća  crkva koja je izgorjela u požaru. Treću je crkvu posvetio biskup J.J. Štrossmayer 1852. Ta je crkva  srušena u četničkoj agresiji na Hrvatsku do temelja. Od 2001.-2003. sagrađena  je prekrasna sadašnja crkva. Nakon svete mise i molitve uputili smo se prema parku prirode Kopački rit. Nakon razgleda ovog parka vlakićem i brodom te upoznavanja bogatstva biljnog, a posebno životinjskog svijeta krenuli smo prema Kneževim Vinogradima gdje smo posjetili izuzetno lijep vinski podrum Belje. Kušali smo kvalitetne suhomesnate proizvode te bijelo i crno vino ovdašnjih vinograda. Lijepo raspoloženi krenuli smo prema Osijeku, najvećem gradu Slavonije, četvrtom gradu po veličini u Hrvatskoj. Posjetili smo Tvrđu, prisjetili smo se teške povijesti ovoga kraja, posjetili franjevačku crkvu "Svetoga križa" te nastavili dalje prema konkatedrali "Svetih Petra i Pavla". Puna srca nastavili smo prema Vinkovcima na odmor.

Trećega dana hodočašća ujutro razgledali smo povijesnu jezgru Vinkovaca te nastavili prema Đakovu, "srcu Slavonije". Prisjetili smo se duge povijesti đakovačke biskupije, "najljepše katedrale između Venecije i Istanbula" koja je građena za vrijeme velikoga biskupa Josipa Jurja Štrossmayera. U njoj smo slavili  svetu misu te nakon odmora i okrepe posjetili još pastuharnu u Ergeli Đakovo. Malo umorni, ali zadovoljni uputili smo se prema Svetom Jurju na Bregu. Hvala Bogu i hodočasnicima na lijepom hodočašću.

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow