ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

U subotu 10. rujna 2022. godine, na prvi dan proslave Imena Marijina u župi Sveti Juraj na Bregu, održala se promocija glazbene zbirke „Kapljice glazbe kroz život“ autora Milovana Horvata (orguljaša ove župe).

Kako je zapravo došlo do ideje o stvaranju takve zbirke notnih zapisa?

Priča počinje osnivanjem V.A. „Svjetlost“, zbora mladih u našoj župi, susretom hrvatske katoličke mladeži u Varaždinu, orguljaškom školom Varaždinske biskupije i posebno zanimljivim predavanjima harmonije kod prof. Oreškog, te suradnjom sa Ivanom Malbašićem, tadašnjim voditeljem zbora mladih Varaždinske biskupije, koji je neprestano tražio obrade za svoj zbor i tako započeo suradnju sa autorom i učinio da se ovaj kotač zakotrlja.

Milovan Horvat po struci je kemičar, a kao takav poprilično dobro razumije sastav, svrhu i važnost tekućina. Možda je i to jedan od razloga što je cijeli svoj život zaokupljen proučavanjem još jedne bitne „tekućine“ – glazbe. Kao što je tekućina važna u životu svakog bića, tako je u životu autora ove zbirke glazba još jedna tekućina s kojom živi od malih nogu.

 

 

Zbirka „Kapljice glazbe kroz život“ sadrži 90 skladbi (autorske crkvene pjesme, obrade za mješoviti zbor i obrade za muški zbor). Obrade iz ove zbirke već su se i prije izdavanja koristile u našoj biskupiji, pa je autor u govoru spomenuo: „bilo mi je vrlo lijepo kada sam na hodočašćima ili festivalima mogao čuti note ispisane ovom mojom rukom.“.

Tokom promocije mješoviti pjevački zbor i muška vokalna skupina Pjevačkog zbora Sveti Juraj na Bregu izveli su 10 skladbi iz zbirke uz pratnju Jelene Horvat na klaviru. Zapravo je većina skladbi iz zbirke i nastala upravo za ovaj zbor i mušku vokalnu skupinu.

O zbirci je govorio vlč. Ivica Puškadija (čija je uvodna riječ u zbirci), predsjednica zbora Marta Lončar-Vinković (u zbirci govori o očuvanju tradicije četveroglasnog zborskog pjevanja) te sam autor Milovan Horvat. Novi župnik vlč. Danijel Bistrović također je zahvalio svima te prihvatio suradnju sa zborom.

Milovan Horvat na kraju je zahvalio obitelji, općini i župi na financijskoj podršci te svima koji su na bilo koji način pomogli da zbirka ugleda svjetlo dana. Nakon promocije i koncerta radost druženja nastavili smo u Pastoralnom centru naše župe.

Foto: Antonija Vinković

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 107