ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Četvrte nedjelje došašća 19. prosinca u Svetom Jurju na Bregu u gornjem Međimuarju blagoslovljena je župna crkva u obnovi koja je teško stradala u urušavanju zvonika 4. lipnja 2008. godine.

Obnovljenu župnu crkvu sv. Jurja mč., koja se sa završetkom građevinskih radova na rekonstrukciji crkve postupno vraća u prvobitan i izvoran oblik, blagoslovio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak koji je tom prigodom predvodio u njoj prvo svečano euharistijsko slavlje.

Misi je prethodila svečana procesija u kojoj su djevojke u narodnoj nošnji prenijele oltarnu sliku Majke Božje Lauretanske iz 1734. g. koja je čudom ostala sačuvana nakon urušavanja zvonika na svetište i dio crkvene lađe. U svečanosti su uz mnogobrojne domaće župljane i vjernike iz okolnih župa sudjelovali i predstavnici Međimurske županije, Općine Sveti Juraj na Bregu, Ministarstva kulture, izvođača radova tvrtke Čakovec-stan d.o.o. i nadzornih tijela, te Zrinske garde Čakovec.

Na početku mise biskup Mrzljak blagoslovio je crkvu koja je u urušavanju ostala bez zvonika i gotovo cijelog krovišta, bila joj je narušena statika zidova lađe, uništene raskošne umjetničke freske te teško oštećeni glavni oltar i pokrajnji oltari. Time je međimurski horizont ostao bez svog prepoznatljivog nadaleko vidljivog orijentira, a Varaždinska biskupija bez jedne od svojih najljepših baroknih crkava. U proteklom vremenu ponovno je podignut zvonik u koji su ugrađena tri zvona koja su u urušavanju bila neoštećena, izgrađeno je krovište, te su nakon građevinskih radova uslijedili obrtnički. Crkva još nije oličena, te joj slijede završni radovi. Oltari su još na restauraciji, no oltarna menza koja je bila oštećena u urušavanju, je obnovljena, dok je ambon ponovno izrađen. U dosadašnje obnoviteljske i restauratorske radove uloženo je oko devet milijuna kuna.

Nakon blagoslova obnovljene crkve biskup Mrzljak predvodio je misu u zajedništvu sa svećenicima Gornjomeđimurskog dekanata na čelu s dekanom mons. Leonardom Logožarom, ravnateljem Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera preč. Mirkom Horvatićem, prijašnjim dugogodišnjim župnikom preč. Ivanom Kozjakom i drugim svećenicima.

Sadašnji župnik vlč. Ivica Puškadija ml. okupljenima je izrazio radost što ih sve može pozdraviti pod svodovima obnovljene svima drage proštenjarske hodočasničke crkve. Kazao je kako su u svima zasigurno sve emocije preplavljene uzbuđenjem i posebnom radošću, osobito u njega koji po prvi put pristupa stolu euharistije u toj crkvi u godinu i pol od njegova dolaska za novog župnika. Istaknuo je kako je za njihovu župu to Božić prije Božića.

Pozdravnu riječ biskupu uputio je u ime župljana Bruno Šprajc iz Ekonomskog vijeća koji je podsjetio kako je 4. lipnja 2008. godine bio najtužniji dan u njihovoj župi, no ta tragedija ujedinila je još više čitavu župnu zajednicu u jednu veliku obitelj. Kazao je kako je teško reći kojim su osjećajem više prožeti: radošću, ponosom ili zahvalnošću. Prisjetio se kako u mislima svih župljana još danas odzvanjaju biskupove riječi: "Hvala Bogu da nije stradao nitko od žive Crkve, a materijalno ćemo obnoviti". Zahvalio je biskupu na podršci i očinskoj brizi kojom je pratio obnovu crkve. Biskupu je u ime župne zajednice kao dar dobrodošlice uručen ukrašeni prikaz čudotvorne oltarne slike Majke Božje Lauretanske, koja je ispod svih ruševina ostala neoštećena.

Zahvaljujući na pozdravima, biskup Mrzljak kazao je kako su svi zajedno istinski radosni jer uoči Božića slave ponovno rođenje njihove župne kamene crkve koja se urušila, ali na sreću nije bila urušena živa Crkva.

U propovijedi je biskup podsjetio na tragičan događaj koji se zbio prije dvije i pol godine i koji je ražalostio sve vjernike. No, i nakon što je ostala bez župne crkve, njihova župna zajednica nastavila se okupljati na misama u mjesnom domu kulture. "Vi ste i tada bili živa Crkva jer se ta Crkva nije urušila", poručio je biskup dodavši kako je ta Crkva sigurno u nevolji čak i očvrsnula. "Bili ste zajedno u euharistiji, u molitvi i u zajedništvu. Bili ste strpljivi i postojani u vrijeme kada su ljudi uglavnom nestrpljivi i nestalni u svojim stavovima", rekao je biskup. Zaželio im je da i dalje budu postojani kao živa Crkva, te strpljivi u nastavku uređenja kamene crkve kako bi se ona što više približila prijašnjem izgledu. Zaželio je svima da im proteklo došašće bude na korist u učvršćenju vjere kako bi doživjeli rođenje Riječi Božje u sebi samima, te u svojim obiteljima i župnim zajednicama.

Na kraju mise, tijekom koje je pjevao župni zbor pod ravnanjem kantora Milovana Horvata, župnik Puškadija sa župljanima izmolio je molitvu Majci Božjoj Lauretanskoj koju zajednica moli svake nedjelje, a koju je napisao sâm župnik. Domaći župnik zahvalio je svima koji su pridonijeli da dođe do tog svečanog događaja te onima koji su ga učinili svečanijim. Osobito je zahvalio biskupu Mrzljaku na povjerenju što ga je prošle godine postavio za župnika te na svekolikoj podršci u obnovi crkve. "Mnogo puta uvjerio sam se u Vaše tadašnje riječi da nas nikad nećete ostaviti same nego da ćete nam pomagati", rekao je vlč. Puškadija priznavši svima okupljenima da je kao župnik u ovaj zahvat uložio cijelog sebe. Zahvalio je Varaždinskoj biskupiji i ekonomima biskupije na podršci, Ministarstvu kulture na dosadašnjoj pomoći od 7 milijuna kuna, te svim ostalim donatorima, među kojima je osobito istaknuo velikog darivatelja župljanina Jurja Levačića, Međimursku županiju te Općinu Sveti Juraj na Bregu. Dijelom novca Međimurske županije obnovljena je oltarna slika Gospe Lauretanske.

Stoga je uručena ukrašena kopija oltarne slike međimurskom županu Ivanu Perhoču, te uz veliki pljesak i prijašnjem župniku preč. Ivanu Kozjaku koji je sa župljanima, kojima je služio punih 37 godina, proživio veliku tragediju, ali se s njima ponovno našao u velikom radosnom zajedništvu. Župnik je posebno zahvalio i Općini te njezinom načelniku Anđelku Nagrajsaloviću, prijašnjoj načelnici Dragici Vugrinec te svim njihovim suradnicima, kao i izvođaču radova te nadzornim inženjerima IGH-a. Na kraju je zahvalio svim darivateljima koji su se ugradili u obnovu poput živog kamenja te time posvjedočili solidarnost koja je bila iskazana u brojnim aktivnostima kojima su se prikupljali prilozi za obnovu.

U ime župljana na kraju je župniku Puškadiji na angažmanu, trudu i entuzijazmu zahvalila Marija Marciuš, župna suradnica i autorica prigodne brošure o urušavanju i obnovi crkve, a zahvali župniku pridružio se biskup Mrzljak te mu u znak zahvalnosti i spomena na svečanost darovao misnicu.

Nakon mise brojni su vjernici u prostoru cinktora počašćeni župnim vinom i slasticama koje su spremile članice mjesne udruge žena, a mnogi od njih nabavili su ukrašene prikaze oltarne slike te darovanim prilogom pomogli dovršenje obnove crkve. U ukrašavanju slika posebno se angažirala župna mladež.

Preostale dane došašća i božićno vrijeme župljani će proslaviti u župnoj crkvi, a nakon Bogojavljenja slijede daljnji radovi na dovršenju crkve.

 

Jasminka Bakoš-Kocijan

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31