ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Slaveći blaženog Alojzija Stepinca, u našoj smo župnoj crkvi, uoči Gospe Lurdske i Dana bolesnika, imali susret starijih i bolesnih župljana. Nakon Sakramenta pomirenja slavili smo Svetu misu. Poslije Homilije podijeljen je Sakrament bolesničkog pomazanja. Krist je ustanovio sakrament bolesničkog pomazanja, htijući tako pokazati da nikada nikoga ne ostavlja prepuštenog samog sebi ni u bolesti i smrti.

Naime, nema sumnje kako je jedno od najtežih ljudskih iskustava iskustvo bolesti. Dok je čovjek zdrav, oslanja se na svoje snage, sam je sebi dostatan. Naprotiv, kada oboli, prepušten je milosrđu drugih ljudi. Osim što ga muči bolest, osjeća kako je bezvrijedan. Dosljedno, bolest najčešće nije samo fizičko nego i duševno oboljenje. U tom je smislu bolest najvećem broju ljudi veliko iskušenje, štoviše nešto čemu je teško otkriti smisao. Ipak, bolest sigurno ima smisao, već i zbog toga što je i sam Isus Krist bio mučen, duboko osjetio što je patnja, iako to, kao Bog, nipošto nije morao.

Župnik je u Homiliji, između ostalog, istaknuo: “U Evanđelju, susrećemo Isusa Krista, koji je sam bio svjedok ljudske patnje. U svom zemaljskom životu, Isus nije izbjegavao bolesne ili patnike, već im je pružao ljubav, suosjećanje i iscjeljenje. U svojim djelima, Isus nam pokazuje primjer kako se nositi s trpljenjem i kako pružiti ohrabrenje onima koji pate.
Naša vjera ne obećava odsustvo boli, već prisutnost Boga usred naše boli. U našim najtežim trenucima, Bog je s nama, pružajući nam utjehu i snagu. Kao zajednica vjernika, pozvani smo biti Božje ruke koje pružaju utjehu i podršku onima koji pate. Znači, dok se suočavamo s trpljenjem u bolesti, neka nas Evanđelje podsjeti da nismo sami. Isus Krist, naš Spasitelj, ide s nama kroz svaki korak našeg puta. Neka nas ta spoznaja ohrabri i osnaži, jer u njemu imamo nadu koja nadilazi sve što možemo zamisliti.”

Susret smo završili zajedništvom u dvorani Pastoralnog centra. Posebno je dirljivo bilo vidjeti i čuti radost međusobnog susreta, naših župljana, koji zbog bolesti, ne mogu redovito sudjelovati u životu Župe. Zaključeno je kako bismo se češće morali okupljati u ovakvim ili sličnim prilikama.

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow