ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

 

 

RIMOKATOLIČKA ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

40311 Lopatinec, Pleškovec 29

n.r. župnika Ivice Puškadija

PREDMET: DOPIS O AKTUALNIM DOGAĐANJIMA NA GRADILIŠTU REKONSTRUKCIJE CRKVE SV. JURAJ NA BREGU – III FAZA

Na župnoj crkvi Svetog Jurja na Bregu u tijeku je završetak 1. faze kaskadnog zidanja zvonika.

 

Kao što je bilo predviđeno zazidano je 11,0 m visine tornja nakon čega ćemo čekati slijeganja strukture ziđa, da bi se izvelo kvalitetno sidrenje, te injektiranje starog i novog ziđa. Slijeganje se prati od strane ovlaštenog geodeta, sve u cilju da se ostvare projektni zahtjevi i da bi se moglo pristupiti sljedećoj fazi, tj. nastavku zidanja zidova zvonika. Zidanje masivnih zidova (širine 135cm u podnožju zvonika sve do gornjeg dijela širine 80 cm) izvodi se tradicionalnim zidarskim vezom, gdje se koriste tradicionalni građevinski materijali: puna opeka, produžni mort spravljen od gašenog i odležanog vapna, te bijelog cementa. Osim zidova rađeni su paralelno radovi ugrađivanja štapnih sidara da bi se ostvarila sidrena veza starog i novog zida. Također ugrađene su sidrene zatege u dvije razine te po još dva para zatega koje će se vidjeti u unutrašnjosti crkve, a nosit će svodove i lukove u crkvi. Svim navedenim radovima saniran je južni zid svetišta koji je bio oštećen urušavanjem, te zubom vremena.

 

Operativno gledano, tvrtka „Čakovecstan“d.o.o., kao izvođač radova, u fazi izvođenja iznad temelja izvela je zidarske radove zidanja 200 m3 ziđa sa profilacijama i svođenim otvorima, 80 kom sidrenih štapova, te 10 parova čeličnih zatega koje se injektiraju.

Pošto rekonstrukcija crkve podrazumijeva ponovnu izgradnju srušenih dijelova na način i s materijalima koji u potpunosti odgovaraju izvorniku, u tijeku su pregovori sa nadležnim konzervatorima i restauratorima kako bi se mogli na vrijeme odraditi radovi bez kojih grubi građevinarski radovi nebi mogli ni početi. To su konkretno radovi izvedbe karbonskih traka ispod svodova i lukova, radi kojih je potrebno specijalnom restauratorskom metodom stacco skinuti dijelove oslika, odraditi ljepljenje samih karbonskih traka, te ponovo vratiti dijelove oslika na isto mjesto. Radi se o složenom i dugotrajnom poslu.

Nadzorni inženjeri INSTITUTA IGH d.d. i dalje nadgledaju sve radove na rekonstrukciji i sanaciji nosive konstrukcije, te se drže osnovne postavke projekta: a to je potpuno poštovanje izvornog stanja crkve u svakom pogledu, što se izvedbom i ostvaruje.

U Varaždinu, dana 30.11.2009. godine

Za Institut IGH, d.d.,

Nadzorni inženjeri:

Ana Špišić, dipl.ing.građ.

Velimir Pavlic, dipl.ing.građ.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 7