ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

OSVRT NA HODOČAŠĆE U POLJSKU

16.08.- 19.08.2011.

 

Odmah iza ponoći, 16.08.2011. grupa župljana, nas četrdeset i troje krenulo je na hodočašće u Poljsku, na čelu s našim župnikom Ivicom Puškadijom i vodičem Mijom Rakom, diplomiranim teologom.

Ispratili su nas takva kiša i pljusak, da smo uskakali u autobus, kao da nam je jedini cilj bio spasiti se od lošeg vremena. Naravno, cilj našeg putovanja bio je sasvim druge prirode i već na početku ovog izvješća mogu reći da je sasvim ispunjen.

 

Nakon cijelonoćnog puta, a i dobrog dijela dana provedenog u autobusu, stigli smo u Czestochowu, malen gradić u Poljskoj, u kojem je i poznato poljsko nacionalno svetište Jasna Gora. Nakon što smo se smjestili u hodočasničkom hotelu, razgledali smo cijelo svetište: Baziliku, Riznicu, Arsenal, zvonik..., prisustvovali Svetoj Misi, koju je u jednoj od kapelica predvodio naš župnik. Kasnije smo još zajedno prošli Križni put.

Poseban ritual tog svetišta je zatvaranje čudotvorne Marijine slike, kako je Poljaci zovu Czarne Madonne [Črne Madone] .

Prije spavanja smo još odvojili vrijeme za šetnju, neki po svetištu, a neki do grada koji navečer izgleda kao da živi samo zbog svetišta. Glavna alea vodi ravno do svetišta, koje je osvjetljeno u noći izgleda veličanstveno.

Drugi dan započinje otvaranjem čudotvorne Marijine slike, a zatim odlazak iz svetišta i putujemo dalje prema Auschwitzu, poznatom koncentracijskom logoru iz vremena II svjetskog rata.

Obilazak tog mjesta sigurno ćemo dugo pamtiti. Sve ono što se na jednom takvom mjestu može vidjeti, nikog neće ostaviti ravnodušnim.To je bila tvornica smrti, a danas je memorijalni centar, masovna grobnica i svjedočanstvo o nemilosrdnom postupanju prema ljudima koji su bili „drugačiji“ i koji su zbog tog kriterija tamo izgubili živote.

Pod dojmom i u tišini naš put nastavljamo dalje prema Wadowicama, mjestu rođenja Pape Ivana Pavla II.

Poljaci su jako ponosni na svog Papu i njegov duh je u Poljskoj stalno prisutan, a u Wadowicama pogotovo. Svetu Misu je naš Velečasni održao u crkvi u kojoj je Karol Wojtyla  primio sve sakramente,poslije odlazio kao dječak na misu, ministrirao. U Wadowicama smo još obišli muzej u kojem se nalaze osobne stvari, koje je Papa koristio: koljevka, sportska oprema, skije, odjeća. Sve svjedoči o bliskosti običnim ljudima, skromnosti i jednostavnosti koju može posjedovati samo velik čovjek.

Nakon Wadowica obišli smo još Kalwariu Zebrzydowsku. Gdje se nalazi križni put, dug  7. km, te se naziva i poljska Golgota, a ima 42 crkve i kapele. Nalazi se na UNESCO-voj listi.

Već umorni, nastavljamo put prema Krakowu gdje ostajemo dvije noći.

Treći dan razgledali smo  Krakow: Dvorac Wawel s katerdalom, crkvu Svetog Petra i Pavla, Baziliku Sv. Franje Asiškog, Glavni trg (Rynek Głowny) najveći trg srednjovjekovne Europe kojim dominiraju dva tornja gotičke katedrale Svete Marije.

Slobodno vrijeme proveli smo kupujući suvenire, razgledajući prekrasan nakit od jantara i fotografirajući lijepe gradske motive.

Sljedeća destinacija bila je Svetište Milosrdnog Isusa u kojem je časna sestra Faustina Kowalska primila objavu o Božanskom milosrđu. Po njenom viđenju nastala je poznata slika Milosrdnog Isusa. Taj dan još smo posjetili rudnik i muzej soli Wieliczku. To je također jedno posebno mjesto u čijim dvoranama su umjetnine napravljene od soli i posvećene osobama i događajima iz poljske povijesti, te podzemna katedrala.

Četvrti dan. Vozimo se prema Slovačkoj u Trnavu, grad u kojem je Sv. Marko Križevčanin usavršavao svoje teološko i pastoralno znanje.

SvetaMisa i razgled grada: Crkva Sv. Nikole, Sv. Helene, Sjemenište i Biskupska palača.

Još jedan grad posjećujemo prije odlaska kućama – Bratislavu.

Bratislava je prekrasna. Prošetali smo i kratko razgledali glavne znamenitosti. Probali smo poneki slovački specijalitet, a zatim ponovno u autobus i na put prema domovini.

Inače smo u autobusu provodili puno vremena, no ono je u molitvi, meditacijama i razgovoru prolazilo jako brzo, zna se da vrijeme prolazi brzo kad nam je lijepo.

Vjerojatno je uz naš zajednički hodočasnički cilj svatko krenuo i sa svojim osobnim mislima i težnjama, no dobili smo sigurno još i više.

Meni je ovo hodočašće donjelo nešto čemu se nisam ni nadala, jedan osjećaj koji ću vam probat opisati

: Zamislite trenutak na Svetoj misi kad pružimo ruku jedni drugima i poželimo mir, a tada u očima ljudi ugledamo blagost, osjetimo bliskost, povezanost i jedinstvo sa svima. Za mene je ovo hodočašće bilo jedan takav produžen trenutak.

Hvala Bogu na tom lijepom putovanju, sa željom u srcu neka ih bude još.

 

 

 

Srebrenka Šenji, prof.

 

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37