ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Pepelnica

"Dome Izraelov, ja ću suditi svakome po njegovim putovima - riječ je Jahve Gospoda. Obratite se, dakle, i povratite od svih svojih nedjela, i grijeh vam vaš neće biti na propast! 31Odbacite od sebe sva nedjela koja ste činili i načinite sebi novo srce i nov duh! Zašto da umirete, dome Izraelov? 32Ja ne želim smrti nikoga koji umre - riječ je Jahve Gospoda. Obratite se, dakle, i živite!" Ez. 18, 30-32

Počinje korizmeno vrijeme. Vrijeme u kojem sam s tobom na poseban način; vrijeme molitve, posta, vrijeme u kojem ću te pratiti na tvom putu u Jeruzalem, na Golgotu, i do konačne pobjede nad smrću. Još uvijek sam tako razdijeljen u sebi. Uistinu te želim slijediti, ali također želim slijediti svoje osobne želje i slušati glas koji mi govori o ugledu, uspjehu, ljudskom obziru, užitku, moći i utjecaju. Pomozi mi da budem gluh na ove glasove i pažljiv na tvoj glas koji me poziva trnovitim putem u život.

Znam da će korizma biti vrlo teško vrijeme za mene. Svakog trenutka svog života morat ću si posvješćivati tvoj put. Moram birati misli koje su tvoje misli, usklađivati svoje riječi s tvojima, činiti kako bi ti činio. Nema vremena ni mjesta gdje nije potrebno uvijek iznova za tebe se odlučivati.A svjestan sam kako se duboko u sebi opirem izabrati tebe. Molim te, Bože, budi sa mnom svakog trenutka i na svakom mjestu. Daruj mi snage i hrabrosti da živim ovu korizmu vjernički, pa kada dođe Uskrs, da budem sposoban uživati radost novog života koji si mi pripravio. Amen.

Božje milosrđe je veće od naših grijeha. Postoji spoznaja grijeha koja nas ne vodi Bogu već čini da se zabavimo sobom. Napast je da nas svijest vlastitih grijeha i osjećaji tako zaokupe i da nas prevlada malodušnost pa da budemo paralizirani krivnjom.

Krivo je rečeno: “Previše sam griješan da bih zavrijedio Božje milosrđe.” Krivnja je to koja nas vodi u neprestano preispitivanje umjesto da usmjerimo svoje oči prema Bogu. Krivnja je to koja polako postaje idolom, pa prema tome i oholost.

Korizma je vrijeme da prekinemo taj s tim idolom i usmjerimo svoju pažnju prema dragom Bogu. Pitanje je: “Jesmo li poput Jude, koji je bio tako nadvladan svojim grijehom da nije mogao više vjerovati u Božje milosrđe pa se objesio, ili smo poput Petra koji se pokajnički vratio svom Gospodinu i gorko oplakivao svoje grijehe?” Vrijeme korizme u kojem se zima i proljeće bore za prevlast, pomaže nam na poseban način da zazivamo Božje milosrđe.

Henri J.M. Nouwen

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Hodočašće - Slavonija i Baranja

1. DAN: SVETI JURAJ NA BREGU - POŽEGA - SL. BROD - VINKOVCI, 11.07.2022. ponedjeljak

Polazak ispred crkve u Svetom Jurju u 7,00. Vožnja turističkim autobusom u smjeru Požege, grada koji leži u plodnoj dolini okruženoj vijencem starog gorja: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj i Požeška Gora. Posjetit ćemo prekrasan Trg Svetog Trojstva koji je u srednjem vijeku površinom bio najveći trg u Hrvatskoj. Okružuju ga starogradske zgrade sa baroknim boltama čime cijelom trgu daju jedinstveni izgled. Nakon pauze za ručak i kavu, prošetat ćemo do crkve svetoga Lovre. U blizini se nalazi i novouređeni Trg Svete Terezije Avilske. Slijedi obilazak i Sv. misa u katedrali sv. Terezije i, prema dogovoru s biskupijom, posjeta Dijecezanskog muzeja. Nastavljamo putovanje do Slavonskog Broda gdje ćemo posjetiti Tvrđavu Brod i glavni gradski trg nazvan po spisateljici Ivani Brlić Mažuranić, najpoznatijoj stanovnici Slavonskog Broda. Šetnja trgom i kratki razgled, te odlazak do šetnice uz rijeku Savu gdje se nalazi Franjevački samostan i crkva Presvetog Trojstva koji su građeni prema vojničkim nacrtima, poput tvrđave. Samostan uz redovne aktivnosti poput održavanja misa, ispovijedi, duhovnih obnova, klasičnih koncerata i sl., 2020. godine postaje i sjemenište. Slijedi vožnja do Vinkovaca. Smještaj u hotel (Hotel „Slavonija“ *** u samom centru Vinkovaca), večera, noćenje.

Župne tribine ponedjeljkom

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 23