ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Nas čedrdeset i šest krenulo je 18. kolovoza 2015. na hodočašće Bosnom i Hercegovinom. Predvođeni župnikom vlč. Ivicom Puškadijom i vodičem Mijom najprije smo, nakon ulaska u Bosnu i Hercegovinu, otišli do franjevačkog samostana i župe Plehan. Plehan se nalazi  na prekrasnom brežuljku s kojeg se u daljini vidi Bosanska Posavina, a također smo uspjeli vidjeti i obrise đakovačke katedrale. Braća franjevci, kojih je ostalo nekoliko, srdačno su nas primili i pružili dobrodošlicu. Bilo nam je lijepo na Plehanu, ponosu naših Hrvata rođenih u ovom kraju, ali nam je srce obuzela i duboka tuga prisječajući se mnoštva ljudi koji su odavdje protjerani, a ovdje se živjelo, pjevalo, rađalo i umiralo stoljećima. S vjerom i molitvom za sve stradale uputili smo se prema Kraljevoj Sutjesci.

Kraljeva Sutjeska je u vrijeme osvajanja Bosne  1463. i kroz naredna stoljeća bila jedan od tri samostana koji su vodili brigu za vjernike katolike. Franjevce je narod zvao ujacima, da im ne otkrije identitet, a oni su s narodom živjeli i za njega se brinuli i umirali. Nije čudo da ih katolici Bosne i Hercegovine toliko vole. Razgledali smo crkvu, bogatu biblioteku i muzej sa predmetima koje su koristili Hrvati kroz povijest. Ovdje je nekoliko kilometara dalje bilo i kraljevski dvor Bobovec, po kojem je i mjesto dobilo ime. Nastavili smo prema Sarajevu, smjestili se u hotel i dobro naspavali.

Novi je dan bio lijep iako su prognoze govorile  drugačije. Najprije smo otišli na Vrelo Bosne i uživali u ljepoti čiste vode, planine i šume. Nastavili smo do centra Sarajeva te u šetnji kroz Baščaršiju, pored Begove džamije produžili do katedrale Srca Isusova i odmah dalje do sestara ”Kćeri Božje ljubavi”. One su nas srdačno primile, upoznale s crkvom i životom ”Drinskih mučenica”, koje su 2011. njih pet, proglašene blaženima. Pripadnice hrvatskog, austrijskog i slovenskog naroda, koje su pomagale svima, bile su mučene i ubijene od četnika jer se nisu htjele odreći svetosti i zavjeta čistoće. Jer su bile spremne umrijeti za svetinje već su ovdje proslavljene, a još više u Kraljevstvu Božjem. Nećemo zaboraviti susret pun topline sa sestrama. U katedrali smo zapjevali, te na grobu sluge Božjega Josipa Štadlera susreli sestru Služavku maloga Isusa i s njome popričali. Puna srca otišli smo iz katedrale.

Srce nam je bilo puno ali želudac već jako prazan pa smo pohitili na ćevape, a poslije uživali u lijepim sarajevskim ulicama.

Novo nas je jutro vodilo u Mostar. Najprije smo otišli do franjevačke crkve i samostana. Nastavili smo do Starog mosta, sagrađenog 1566. godine i nedavno, nakon rušenja obnovljenog. Pogledali smo skok s mosta, odmorili, pojeli, popili kavu. Nakon pauze imali smo Svetu Misu u franjevačkoj crkvi. Po odlasku iz Mostara uputili smo se u Međugorje gdje smo odmah po dolasku otišli na Podbrdo moleći krunicu. Slijedio je smještaj u pansion, večera, odmor.

U petak smo se nakon doručka uputili prema Križevcu. Kao i druge grupe, uspinjući se od postaje do postaje, molili smo Križni put i razmišljali o muci našega Gospodina. Nakon više od tri sata, umornih nogu, ali puna srca spustili smo se do podnožja. Posjetili smo još lijepo uređeno ”Etno selo” i vratili se u pansion.

Zadnji, današnji dan uputili smo se iz Međugorja prema samostanu Šćit u Rami. Predivna priroda, samostan i crkva te muzej kraja oduševili su nas. Nakon pravog predaha krenuli smo prema kraljevskom gradu Jajcu. Zaustavili smo se kod veličanstvenog slapa i na trenutak uživali u njegovoj ljepoti. Otišli smo do Banja Luke i na trenutak iz autobusa vidjeli katedralu sv. Bonaventure. Kroz nekoliko sati biti ćemo u svojoj župi. Hvala Bogu na svim susretima i svim putnicima na dobroj volji.

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25