ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Pobožnost križnog puta na otvorenom: „S Isusom na križnom putu“

Župa Svetog Jurja na Bregu sa župnikom vlč. Ivicom Puškadijom organizirala je po prvi put ove subote, 27.ožujka 2010. godine pobožnost križnog puta na otvorenome po svim naseljima župe Sv. Jurja na Bregu. Prvi pohod župljana i svih ljudi dobre volje nazvan je: ''S Isusom na križnom putu''. Na križnom putu okupilo se mnoštvo vjernika, njih oko 300-tinjak, koji su za otprilike 10 sati prešli put dugačak 25 kilometara.

 

 

Svih četrnaest postaja križnoga puta nalazilo se je u naseljima Sv. Jurja na Bregu. Križni put započeo je svetom misom u pastoralnom centru u Pleškovcu u 7,30 sati i tamo je održana prva postaja. Nakon toga krenulo se putem križa od Lopatinca, prema Brezju, Malom Mihaljevcu, Zasadbregu do Frkanovca, pa preko Dragoslavca, Okruglog Vrha, Vučetinca sve natrag do 14. postaje u Pleškovec, gdje smo stigli oko 19 sati.

 

Tijekom križnog puta molili smo Isusa da nam da obilje njegovog Duha hrabrosti da se usudimo posegnuti dalje od uobičajnog, za razboritost, mudrost i strpljivost da se ne bismo zadovoljili prvom prilikom, već dočekali onu pravu; da ostanemo u Božjoj milosti; za Mariju majku našu; za sve ljude oko sebe da prepoznamo njihovu potrebu, i da poklanjamo sebe tiho, ali postojano da bismo bili svi sretni zajedno; da prepoznamo naše svakodnevne male prilike koje vode do velike svetosti; da prepoznamo pravi trenutak koji će nas potaknuti da slijedimo Krista i da nikada više nećemo morati žaliti za izgubljenim prilikama. Da vjerujemo u ljubav, ne na način da o njoj govorimo, već da je pokazujemo svakim danom svog života. Da molimo molitvu zahvale što smo mi dio novog svijeta koji je započeo s velikom boli, ali završava u čistoj radosti. Svako od nas krenuo je na ovaj križni put i sa svojom vlastitom nakanom.

 

Krenuli su hrabro i stari i mladi, osjećajući da i oni žele biti dio Isusa, da je i njima potrebna Božja milosti. To je bio dan koji ćemo dugo pamtiti. Dan koji ćemo pričati našoj djeci, unucima, prijateljima. Dan koji će svima ostati u sjećanju kao dan kada smo po prvi puta po naseljima župe Svetog Jurja na Bregu pošli s Isusom na Križni put. Nadam se da ste i vi osjetili tu snagu Krista. Svu fizičku bol koju ste zaradili na ovome Križnome putu neka vam bude kao podsjetnik da ste bili tamo. Jer sve će to proći, rane će zacijeliti, a sreća koju ste primili neka vam ostane zauvijek u srcima.

 

Na gotovo svakoj postaji poslije molitve bila je pauza od 10 minuta, gdje smo se okrijepili jelima i pićima koje su nam pripremili naši dragi sumještani. Od srca Vam na tome hvala. Hvala i svim ljudima koji su sudjelovali noseći križ, razglas, redarima, pjevačima, čitačima i svima koji su nam na bilo koji drugi način pomogli. Pomažući jedni drugima pokazujemo da smo spremni prihvatiti svoje i tuđe patnje i da smo voljni ići za Isusom, jer Isus je naš put, istina i život. Pokažimo to i slijedeće godine i okupimo se i tada, stavimo križ na svoje rame i recimo Isusu: Isuse, volim Te.

 

Monika P.

 

TEHNIČKI PODACI:
Ukupna dužina puta    24,8 km
Najniža točka        184 mnm (most Brezje - M. Mihaljevec)
Najviša točka        342 mnm (Pil u Dragoslavcu)
Ukupna vis. razlika    158 m
Ukupno trajanje        10h 10m (8:15 - 18:25)
Prosječna brzina hoda    2,44 km/h

 

link na ostale slike

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44