ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Početak svetog Evanđelja po Luki

Kad već mnogi poduzeše sastaviti izvješće o događajima koji se ispuniše među nama – kako nam to predadoše oni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi – pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvjedočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen.U ono vrijeme: Isus se u snazi Duha vrati u Galileju te glas o njemu puče po svoj okolici. I slavljen od sviju, naučavaše po njihovim sinagogama.I dođe u Nazaret, gdje bijaše othranjen. I uđe po svom običaju na dan subotni u sinagogu te ustane čitati. Pruže mu Knjigu proroka Izaije. On razvije knjigu i nađe mjesto gdje stoji napisano:»Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje.«

Tada savi knjigu, vrati je poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: »Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.«

Riječ Gospodnja

Božja ljubav – neuništiva nada za čovjeka

Evanđelist Luka, učenik  i pratitelj sv. Pavla, na početku svog evanđelja opisuje ozbiljnost pristupa u opisivanju događaja vezanih uz Isusov život, njegovu smrt i proslavu u uskrsnuću. Ono što je s velikom pažnjom, od početka, kod očevidaca ispitao, to prenosi Teofilu, kako bi i on bio sudionikom u velikim događajima koji su se dogodili. Vjeru se ne prihvaća slijepo, već se njezin sadržaj treba ozbiljno promišljati i upoznavati. Teofil u prijevodu znači Bogoljub. Možda je Luka pisao nekom konkretnom čovjeku koji je nosio to ime, a vjerojatno je imao namjeru, imenom Teofil- Onaj koji ljubi Boga, obratiti se u prenesenom smislu svakome koji Boga traži iskreno i ljubi ga.

Isus aktualizira proroka Izaiju, koji govori o Pomazaniku Gospodnjem – Mesiji. Duh Gospodnji pomazao je svog Pomazanika kako bi donio blagu vijest siromasima, navijestio oslobođenje sužnjima, otvorio oči slijepima, proglasio godinu milosti Gospodnje. Nakon što je pročitao ulomak iz proroka Izaije Isus nastvalja: ”Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.” Mesija, kojega su generacije Židova iščekivale, sada je tu. Ostvaruje se nešto veličanstveno u Isusu.

Sumještani su se divili njegovim riječima, povlađivali mu, tako slijedi u nastavku evanđelja, jer su čuli iz okolice kakva čudesna djela čini i kako govori. Vjerojatno su očekivali  neko čudo i u rodnom gradu. Iako se sve na početku čini idilično vrlo brzo dolazi do sukoba. Kada Isus progovara onu svoju poznatu rečenicu: ”Nijedan prorok nije dobro došao u svom zavičaju” odmah ga žele ubiti, gurnuti s ruba grada u smrt. To samo pokazuje prijetvornost i laž njihova povlađivanja, a u srcu im je bila nevjera, zavist i srdžba na njegov ”uspjeh”.

Isus je i danas živ i prisutan među nama. I meni i tebi želi otvoriti oči srca kako bi povjerovali i gorjeli njegovim Duhom. I danas po nama želi donijeti blagu vijest siromasima, oslobođenje sužnjima, vid slijepima. Kakav li zadatak za nas, kakve li avanture. Imam li hrabrosti povjerovati njegovoj riječi i postati spreman biti ”prorokom u svom zavičaju”? Isus je bio prorokom u svom zavičaju, ali nije dobro došao, nisu ga oduševljeno primili. I mi trebamo biti spremni na odbacivanje, na otpor, ukoliko ćemo postajati njegovi istinski glasnici. Ipak, vrijedno je  svake muke, biti njegov učenik, biti navjestitelj nade i Božje pobjede u ovom trenutku.

I mi smo po sakramentima pomazanici Božji. Njegov Duh je u našim dubinama. Dopustimo Duhu Svetom da raspiri žar u našem srcu i budimo Njegovo svjetlo.

Mijo Rak

 

 

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow