ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

SLAVLJE PRVE SVETE PRIČESTI

Prvi  svibanj  2010. ostavit će neizbrisiv trag u srcima šezdesetero djece, učenika trećih razreda naše osnovne škole. Pripreme su bile veoma temeljite, na poseban način intenzivirane tijekom školske godine te programski ciljano usmjerene ka jedinstvenom događaju: ka Prvoj svetoj pričesti.


Osvanuo je predivan dan ispunjen suncem, radošću, iščekivanjem i uzbuđenjem. Procesija djece u dugim bijelim haljinicama poput malih anđelića, s ponosnim i radosnim roditeljima krenula je zajedno sa svojim župnikom od župnog dvora do privremene crkve. Raspjevane crkve. Živa crkva pjesmom i molitvom dočekuje slavljenike.

Sve to vidljivo upućuje na ono najsuštinskije, što se danas ima dogoditi:
na susret ove djece s Isusom u njihovoj Prvoj svetoj pričesti. Djeca su svoje emocije izrazila kroz prekrasne recitacije koje su odisale čežnjom za susretom (prije pričesti),te beskrajnom zahvalnošću i radošću ( poslije pričesti ).
Svoju zahvalnost djeca su izrekla na sebi svojstven način roditeljima koji
su im podarili život, svojem župniku koji ih je pripremao za ovaj događaj, svojim učiteljima kao i cijeloj crkvi koja ih je čitavo vrijeme molitvom pratila na putu ka Isusu.
Velečasni se je u veoma nadahnutoj propovijedi na specifičan način obratio
djeci. Naime, na konkretan način koristeći pravi trs i sasušene grane koje se sijeku jer ne donose roda, približio djeci Isusove riječi, a takav jasan način približavanja Riječi božje  ostaje u srcu djeteta, te zasigurno donosi rod.
Velečasni se obratio i roditeljima upućujući  ih da svojom molitvom , ljubavlju i brižnošću podržavaju ovu vatru koja gori u srcima njihove djece, kako bi i djeca i roditelji  bili vidljivi znak božje prisutnosti, te na taj način svi bili autentični svjedoci u Isusovoj školi ljubavi.
Bio je to veličanstven događaj. Događaj ispunjen zahvalnošću, radošću i ljepotom. Bio je to događaj koji jača vjeru, učvršćuje nadu i usavršava ljubav jer, evo danas je šezdesetero djece doživjelo susret s Gospodinom prvi put. A to je ono najizvrsnije što se može dogoditi  djetetu, vjerniku, obitelji, župi... Bogu hvala.

 

M.M.

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51