ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Proslava Tijelova u našoj župi

Naša je župa na posebno svečan način proslavila blagdan Tijelova. Uz taj je blagdan vezana i tijelovska procesija.

Svetu je misu predvodio naš župnik, velečasni Ivica Puškadija koji je na posebno dojmljiv način objasnio i približio vjernicima smisao i značenje samog blagdana Tijelova. Tijelovo je zapravo odgovor na događaje na Veliki četvrtak kad je ustanovljena Euharistija. Euharistija je sakramenat nad sakramentima.

 

Tu je Bog prisutan stvarno, supstancijalno, ne simbolički već osobno.

Euharistija je odgovor na našu temeljnu čežnju, na našu glad za Bogom. Tu nam se Bog daruje u kruhu od kojeg ne gladujemo više. Euharistija je jedinstvo s Isusom.

Tu se sam Bog spušta u našu čovječnost, a naša se čovječnost uzdiže do Njegova božanstva. Koje li razmjene ! Bog se daruje nama,a mi  mu se predajemo takvi kakvi jesmo kako bismo postali jedno s Njim te tako nakon blagovanja Njegova Tijela  bili zapravo žive pokaznice u ovome svijetu. Preobražene, posvećene ......

Svi mi koji se hranimo Njegovim tijelom u Euharistiji udovi smo jednog tijela - Kristova tijela. Zato nam nikad ne smije biti svejedno što se dešava s mojim bratom ili sestrom (duhovnim bratom ili sestrom). Muči li nešto samo jednog brata ili sestru trpi čitava Crkva. Stoga je od izuzetne važnosti ljubiti se međusobno i moliti jedni  za druge kako bismo svi imali život u izobilju kako nam je Gospodin obećao i koji nam On čezne darovati.

Nakon sv. Mise uslijedila je procesija. Nebo ili Baldahin nad župnikom koji je nosio  PRESVETO nosili su članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz cijele Općine Svetog Jurja na Bregu. Ispred njih tridesetak djevojčica odjevenih u bijele duge haljine s košaricama punih latica cvijeća bacale su latice ispred svećenika s Presvetim. Procesija je bila impresivna. Svatko tko je na taj dan bio sudionik u ovom događaju, u ovoj procesiji želio je zapravo javno svjedočiti svoju vjeru.

Dostojanstvo  i ponos bili su osnovno obilježje ovog događaja. Na četiri mjesta (postaje)  kadilo se Presveto i čitala se Riječ Božja, psalmi i molitve vjernika te je svećenik  s Presvetim blagoslovio sve četiri strane svijeta.

Zahvalni dragom Bogu za ovaj jedinstveni događaj obećali smo u sebi da ćemo češće dolaziti dragom Isusu  koji nas čeka u tabernakulu kako bismo mu u dubokom poklonstvu zahvalili za mogućnost susreta s Njim ne samo u Euharistiji već i ovdje u Svetohraništu kamo smo ga nakon ove svečanosti položili.

Marija M.

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32