ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

321. zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj

Više tisuća vjernika iz župa grada Varaždina i okolice, te Međimurja sudjelovalo je 3. i 4. srpnja na 321. zavjetnom hodočašću u nacionalno marijansko svetište u Mariji Bistrici.

Zavjetnom hodočašću vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj tako su se i ove godine pridružile mnoge druge župe s područja biskupije koja 5. srpnja slavi 13. obljetnicu osnutka. Središnje zavjetno euharistijsko slavlje u crkvi na otvorenom u svetištu Majke Božje Bistričke u nedjelju 4. srpnja predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zajedništvu s 20-tak svećenika, među kojima su bili rektor svetišta preč. Zlatko Koren, te župnici župa grada Varaždina, između kojih i vlč. Ivan Žmegač, župnik župe sv. Josipa koja je ove godine preuzela organizaciju hodočašća.

 

Sve je okupljene hodočasnike i poimence njihove župe na početku mise pozdravio rektor Koren. U hodočašću su sudjelovali i pomurski Hrvati iz više mjesta u Mađarskoj te sudionici Romske odgojne zajednice koja se ovih dana održava u Varaždinskoj biskupiji. Nakon svečane procesije biskup Mrzljak u uvodu slavlja rekao je kako su se okupili na najvažnijem događaju njihova hodočašća, na zavjetnoj misi grada Varaždina, kojoj se sve više pridružuju i druge župe u biskupiji.

U propovijedi je biskup kazao kako su svi zajedno došli pred Majku Božju Bistričku iznijeti svoje molitve, ono što nose u srcu i što ne može nitko vidjeti osim nje – nebeske Majke, kako bi ih ona svojim zagovorom pomagala u svagdanjem kršćanskom životu.

Osvrnuvši se na nedjeljno evanđelje, biskup je kazao kako Isusov savjet učenicima da donose mir ljudima odjekuje svijetom već dvadeset stoljeća. «Sad više nisu samo 72 učenika nego je to veliko mnoštvo od stotina tisuća i milijuna Isusovih sljedbenika», rekao je biskup poručivši okupljenima da su svi oni pozvani i poslani. Naglasio je pritom da su osobito poslani da javno svjedoče svoju vjeru, iako neki smatraju da je vjera čovjekova privatna stvar. Upitavši nazočne mogu li se na taj način opravdavati i povlačiti iz svijeta u kojem žive, poručio je kako ne bi bili pravi kršćani i pravi Isusovi učenici ako bi tako činili. Ustvrdio je kako presudno mjesto u životu čovjeka i ljudske zajednice ima mir, te podsjetio na ravnotežu mir u svijetu - mir u obitelji - mir u savjesti. Pritom je ukazao kako je najprije važno pomiriti se s Bogom da bi se taj mir donosio drugima i da bi ga pronosili u širu zajednicu, u društvo u kojem žive, u domovinu Hrvatsku i cijeli svijet. Okupljene je upitao vjeruju li da je Bog onaj koji može podariti mir čovjeku ili svoj mir traže negdje drugdje. Podsjetio je kako Drugi vatikanski sabor poziva da se iskorijeni uzroke razdora, te je upitao nazočne koji su uzroci razdora u njihovim obiteljima, među susjedima, u društvu i državi. Ustvrdio je kako ne može biti mira tamo gdje se ne poštuju čovjek i ljudski život, život kao dar Božji, život od trenutka začeća do trenutka naravne smrti. «Moj život, ali i život svakog čovjeka je dar Božji. Taj dar ne smijem oskvrnjivati nikakvim nasiljima», poručio je biskup Mrzljak te primijetio kako je sve više nasilja među djecom i mladima te prema ženama i slabijima u bilo kojem pogledu. «Nasilje se ne može spriječiti drugim nasiljem. Možemo li biti nositelji mira?», upitao se biskup dodavši kako se to može samo onda ako ga sami steknemo. «Zato smo danas ovdje i kao pojedinci i kao zajednica – kao Crkva. Crkva koja želi unositi mir u društvo u kojem živi. Crkva se ne smije zatvarati u sebe, ne smije se povlačiti. Ona mora biti prisutna u svijetu. Svaki od nas mora osjetiti tu Isusovu zapovijed poslanja», zaključio je biskup pozvavši okupljene da iz dana u dan budu potaknuti na izgradnju novoga svijeta.

Za vrijeme mise pjevali su udruženi zborovi varaždinskih župa pod vodstvom župnog zbora iz župe sv. Josipa, čiji je župnik vlč. Ivan Žmegač na kraju mise zahvalio svim sudionicima zavjetnog hodočašća te ih pozvao na zahvalno misno slavlje u ponedjeljak 5. srpnja u varaždinskoj katedrali u 19 sati.

U dvodnevnom hodočašću sudjelovalo je i oko tisuću hodočasnika koji su u bistričko svetište stigli u subotu pješice iz župa grada Varaždina te drugih župa iz biskupije. Nakon zajedničkog ulaska u svetište u procesiji, okrijepe i mogućnosti za svetu ispovijed, hodočasnici su sudjelovali na večernjoj misi, procesiji sa svijećama i putu svjetla na bistričkoj kalvariji koje je predvodio biskup Mrzljak. Idućeg jutra prije zavjetne mise sudjelovali su na križnome putu. Od ranih jutarnjih sati na zavjetno hodočašće pristizali su brojni vjernici organizirano autobusima i vlakom ili osobnim automobilima. Većina se isti dan nakon zajedničkog oproštaja u bazilici od Majke Božje Bistričke vratila svojim domovima, dok se manja skupina hodočasnika u ponedjeljak rano ujutro nakon mise u bazilici vratila pješice u Varaždin.

Jasminka Bakoš-Kocijan


 

link na ostale slike

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50