ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

PROŠTENJE U OKRUGLOM VRHU

U nedjelju 22. kolovoza 2010. slavila se sveta  Misa u kapelici sv. Barbare na čast prečistom srcu Marijinu čiji se kip nalazi u sredini oltara ove male prelijepe kapelice. Sama kapela posvećena je zaštitnici svetoj Barbari koja je živjela u 3. st., a jedna je od 14 svetaca pomoćnika u nevoljama.

Bila je kćerka bogatog plemića  iz Nikodemije (Mala Azija), jedinica koju je otac čuvao kao pravi dragulj što je ona uistinu i bila. Sveta je Barbara bila posebna u svakom pogledu.  Lijepa izvana, a još ljepša iznutra.

Doživljava radost obraćenja na kršćanstvo i sva se predaje molitvi te biva prožeta Kristovom ljubavlju. Prema legendi prije svog dugotrajnijeg  putovanja otac je zatvara u  toranj s dva prozora, a po povratku nalazi je u istom tornju ali sada s tri prozora i na trećem je prozoru bio znak križa.

 

Taj znak otac poganin ne može vidjeti. Barbara mu priznaje da je to njezino djelo i  objašnjava mu da je broj tri znak Presvetog Trojstva, a križ  smisao njenog života, znak kršćanstva i Krista Raspetog. Otac se jako razljuti, htjedne je ubiti, no ona uspije pobjeći u planine.  Nakon što je pronađena, mučena i nakon što su njene rane čudesno zacjeljivale, po nalogu suca sam joj je otac odrubio glavu. Vračajući se oca je udario grom i on ostaje na mjestu mrtav.

Sveta je Barbara zaštitnica rudara, dobre smrti i protiv groma i vatre, a uz nju su povezani običaji kao na primjer stavljanje pšenice u tanjuriće na njezin spomendan, 4. prosinac kako bi ona proklijala i zazelenjela se te tako postala božićni ukras u kućama i crkvama.

Sva su čitanja ove dvadeset i prve nedjelje kroz godinu u znaku „duhovne pedagogije“, a naš ih je velečasni posadašnjio u propovijedi. Veoma nadahnuto govorio je o „isplativosti“ trpljenja i odbacivanja svega što svijet nudi kao rješenje, kako bismo nakon stege i muke ušli na uska vrata. Jer kao što sveti Pavao progovara  u poslanici Hebrejima:“ Koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja“…i na ovoj Pavlovoj rečenici velečasni progovara o odgoju u današnjim obiteljima, o važnosti ustrajnosti i dosljednosti u odlukama, a sve u cilju buduće radosti i punine života. Velečasni propovijeda o pravim vrijednostima, o prioritetima, te objašnjava potrebu za stalnom budnošću u vjeri, a istovremeno pojašnjava „Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji“.

Na kraju Mise prisjetili smo se da je upravo na današnji dan prije godinu dana ovdje u ovoj kapelici naš sadašnji župnik slavio svetu Misu koja mu je bila prva u ovoj župi. Bogu hvala na ovom prekrasnom slavlju.

Marija M.

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40