ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

Grupa hodočasnika, predvođena župikom Ivicom Puškadijom zaputila se u subotu, 24.11.2018. na hodočašće u Hrvatsko zagorje. Najprije smo posjetili Poredje, samostan sestara Karmeličanki Božanskog Srca Isusova, koje su nas lijepo primile i ispričale nam ukratko sadržaj svoje karizme i apostolata te nas lijepo počastile jutarnjom kavom. ”Boga u svima gledati, Bogu u svima služiti, Boga u svima ljubiti.” Ovo je njihovo geslo koje se nadahnjuje na duhovnosti Karmela ali se naglasak osim na molitvi i kontemplaciji stavlja i na služenje potrebitom čovjeku, posebno potrebitu  djecu te za stare i bolesne. U samostanu se brinu za dvadesetak starica i služe Isusu u njima.

Nastavili smo kroz zagorske brege i gore do grada Pregrade koja se smjestila u sjeni  gore Kunagore. Tu smo razgledali zagorsku katedralu, posvećenu Blaženoj Djevici Mariji,  s  dva tornja, s prekrasnom orguljama koje su prvotno bile namijenjene zagrebačkoj katedrali. Predivan široki trg pred crkvom bio je uvod u srdačnu dobrodošlicu koju nam je zaželio župnik, preč. Ivan Mikec, rodom i sam iz Međimurja. Nakon njegovog izlaganja slavili smo Svetu misu, a nakon Svete mise zaputili smo se prema jednom od najvećih i najpoznatijih dvoraca u Hrvatskoj - dvorcu Veliki Tabor. Dvorac je zadnjih godina znatno uređen, a o njegovoj povijesti, svrsi, postavu, govorila nam je stručna voditeljica dvorca. Srdačno nam je ispričala i legende o dvorcu, a na poseban način o Veroniki Desiničkoj i grofu Fridrihu Celjskom te o njihovoj tragičnoj ljubavi. Svojim lijepim riječima zagrijala nam je dušu u maglovitom i prohladnom danu.

Ručak smo imali u restoranu “Grešne gorice”, gdje smo se odmorili u lijepom, tradicionalnom ambijentu zagorskog vinograda te pojeli obilat i kvalitetan ručak.

Poslije ručka nastavili smo kroz zagorske brege, uz Zabok, Bedekovčinu, Zlatar Bistricu i Zlatar do Belca. U podnožju Ivančice gore, pronašli smo biser Zagorja i Hrvatske, baroknu Crkvu Gospe Snježne. Prvi spomen crkve je iz 1676., a uređivana je i u prvoj polovici osamnaestog stoljeća. Predivnih pet, drvenih, baroknih oltara, nedavno obnovljenih, oduševili su nas. Freske je radio Ivan Krstitelj Ranger, pavlin sa nekoliko svoje subraće pavlina iz Lepoglave. Crkva nas je ispunila zanosom, radošću i pokretom života koji je u ovoj crkvi ostao zabilježen u svakom uređenom centimetru. Oprostili smo se s našim voditeljima po Zagorju te krenuli prema Svetom Jurju na Bregu. Radosni smo došli u našu župu nadajući se novim hodočašćima.

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 40