ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

PROMOCIJA KNJIGE

ZLATKA  JOSIPA  ŠAFARIĆA

„FRA ALOJZIJE NOVAK-OSVRT NA JEDAN VELIKODUŠAN ŽIVOT“

 

03.09.2010. godine u našoj privremenoj crkvi bila je upriličena promocija knjige „Fra Alojzije Novak-osvrt na jedan velikodušan život“, autora fra Zlatka Josipa Šafarića, našeg domaćeg sina, kapucina koji trenutno živi i djeluje u kapucinskom samostanu u Karlobagu.

Ova je promocija bila u svakom slučaju nesvakidašnji i po mnogočemu izuzetan kulturni događaj za našu župu. Izlazak ove knjige iz tiska kao i njena promocija upriličena je o 100-toj godišnjici rođenja i 10. obljetnici smrti fra Alojzija Novaka koji je kao i autor rođen u Lopatincu.

„Fra Alojzije je, bez sumnje, blistava zvijezda župe u Sv. Jurju na Bregu, svoga lijepog Međimurja, svoga kapucinskoga reda, ali i Crkve u Hrvatskoj.“ – autor.

 

Promocija je bila veoma dobro posjećena, a nakon što su promotori izrekli svoje, voditeljica promocije ponudila je gledateljstvu mogućnost da se aktivno uključe, te podijele eventualna iskustva o mnogima bliskoj i dragoj osobi Alojziju, što je i bilo prihvaćeno. Tako smo čuli vrlo dragocjeno iskustvo bivšeg župnika, preč. Ivana Kozjaka, kao i fra Alojzijeve nećakinje Ane Petričević.

Promociju otvara naš župnik vlč Ivica Puškadija, te vrlo nadahnuto progovara o vrijednosti ovakve jedne knjige za samu župu i vjeruje da će taj događaj biti upisan zlatnim slovima u povijest župe.

Dr fra Ivica Petanjak, provincijalni ministar govorio je o knjizi, koja iako nije strogo znanstveni rad i ne pretendira biti niti zaokruženi životopis, ipak joj se ne mogu zanijekati znanstvena i stvaralačka obilježja, kao i povijesnost činjenica. Autor po riječima dr Petanjka prikazuje jednog hrvatskog kapucina „starog kova“ koji je u isto vrijeme bio i „stari i novi“. Stari je bio po tome što se vjerno držao i poštivao vanjske odredbe redovničkog života, a mlad jer je takav bio u duhu i u otvorenosti svim novim koncilskim i pokoncilskim gibanjima.

Nećak fra Alojzija, fra Nikola Novak, također kapucin, imao je posebnu milost biti u neposrednoj blizini fra Alojzija, biti njegov suradnik i suvremenik. On je imao mogućnost učenja o životu općenito kao i o životu kapucina od autentičnog svjedoka Kristove ljubavi. Upravo o tome progovara fra Nikola.

Iz Dubrovnika je za ovu prigodu doputovala prof. Silvana Batoš, kako bi s auditorijem ove promocije na vrlo jednostavan no iskren i dirljiv načina podijelila iskustvo čestih susreta i druženja s fra Alojzijem koji je na nju ostavio poseban dojam.

Naša mlada župljanka, mr.dijalektolog Ines Virč, iznijela je svoje viđenje te uočila posebnu vrijednost knjige u dva segmenta: u bogatstvu imena koja se nalaze u knjizi, što ona stručno obrazlaže (jer je to njena uska specijalnost). Za nju imena imaju posebnu vrijednost i ljepotu jer je riječ o domaćim izvornim imenima što nju kao stručnjaka posebno intrigira. Drugi segment njenog pristupa knjizi je viđenje fra Alojzija kao ambasadora i pronositelja ono nečeg što je samo za Međimurje specifično i jedinstveno, i što Međimurje čini Međimurjem.

I na kraju sam autor progovara ukratko i skromno (kakav već fra Zlatko je) o svom pisanju, o svojim namjerama i motivima.

Istovremeno kako je tekla promocija „tekla“ je i prezentacija fotografija iz života i djelovanja fra Alojzija, a muška vokalna skupina pjevačkog zbora Sv. Juraj na Bregu, otpjevala je 3 prigodne pjesme. Vjerujemo da je zahvaljujući svemu tome, auditorij imao kompletan ugođaj.

Knjiga se mogla kupiti po cijeni od 50 kn, a cjelokupni iznos od prodanih knjiga naši su dragi kapucini donirali u obnovu naše župne crkve. Neka im Gospodin bude nagrada.

 

Marija M.

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 27