ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player

IME MARIJINO

PROŠTENJE U NAŠOJ ŽUPI

11. i 12. 09. 2010. (subota i nedjelja) za našu su župu veliki i značajni dani. Naime, to su veliki proštenjarski dani u kojima slavimo Ime Marijino. Riječ je o našoj zaštitnici, Gospi Lauretanskoj, čija je slika i sve što se oko nje dešavalo vrlo znakovito, još od dana koji sežu u vrijeme prije no što je bila izgrađena crkva, ( a upravo je Gospinom intervencijom izgrađena upravo na tom mjestu), pa do strašnog urušavanja crkvenog tornja ispod kojeg Gospina slika ostaje neoštećena.

 

Subotnji i nedjeljni program sa centralnim događajem-Sv. Misom, bio je vrlo smišljeno i pomno isplaniran i realiziran. Počelo se u subotu, na otvorenom, s početkom u 10 sati u Marijinom vrtu s moljenjem krunice. Između svake desetice krunice pjevale su se Marijanske pjesme. Svećenici su ispovijedali, a svi su nazočni u očekivanju dolaska Gospine slike bili upoznavani s poviješću crkve i čudotvornom Gospinom slikom.

Gospina je slika u procesiji donesena u Marijin vrt, u pratnji križa, svećenika te mladih odjevenih u narodnu nošnju i s upaljenim bakljama.

U 11 sati uz koncelebraciju mnogih svećenika svetu je Misu predvodio pater Marko Stipetić, župnik iz Dramlja. Pater Marko je nadahnuto propovijedao i slavio Gospodina, utječući se zagovoru Gospe Lauretanske.

U molitvi vjernika vapilo se Gospodinu, a po zagovoru Marijinom za silu Duha Svetoga na cijelu župu kako bi cijela župa bila jedno srce i jedna duša. Molilo se za nova svećenička i redovnička zvanja, za duhovnu i materijalnu obnovu crkve, za hodočasnike i njihove potrebe, kao i za sve patnike, odbačene, bolesne, ovisne, nezaposlene … za sve one koji su najsličniji Isusu patniku.

Za ovu smo prigodu naučili novu pjesmu koju je naš kantor, skladao Mariji u čast, te smo je proglasili našom himnom. Ni hladnoća ni kiša nisu mogle umanjiti ljepotu ovih trenutaka koje smo intenzivno proživljavali u Gospinu zagrljaju i predavali joj sve naše prošnje vjerujući da ih ona kao prava majka odnosi svome sinu Isusu.

Istog dana u 19 sati sv. Misu je predvodio velečasni Neven Blažon, mladomisnik, a sam program s donošenjem Gospine slike u procesiji, s molitvom krunice, pjesmama u čast našoj Gospi, te s poviješću crkve i čudotvorne slike, započelo se 1 sat ranije u Marijinu vrtu, na otvorenom.

U nedjelju smo započeli s proštenjem slaveći sv. Misu u 8 sati u našoj privremenoj crkvi, a Misu je predvodio naš župnik Ivica Puškadija. Tada su već počeli pristizati hodočasnici iz Slovenije i okolnih župa. Sv. Misa u 11 sati bila je opet na otvorenom, a predvodio ju je mons. Lovro Cindori, kanonik i dugogodišnji župnik u Mariji Bistrici. Svećenici su ispovijedali na više mjesta. Kao i u Isusovo vrijeme Marijin je vrt bio ispunjen hodočasnicima, vjernicima, svima koji su gladovali za Bogom i Božjom riječju. Mons. Cindori s puno se žara i ljubavi obraćao vjernicima te vrlo nadahnuto propovijedao o Gospi i njezinoj ulozi u Isusovu životu i  životu svakog vjernika. Tu je slavlje zaista doseglo kulminaciju.

Blagoslovljen je križ koji je za ovu priliku obnovljen, zaštićen malim krovićem od vremenskih utjecaja, te lijepo uređen prostor oko križa. U obnovi križa sudjelovali su g. Mladen Kralj i Franjo Kovač. Neka Gospodin blagoslovi sve ljude dobre volje koji su donirali za obnovu naše crkve i koji su se držali one evanđeoske: „neka ne zna ljevica što čini desnica“, a posebno hvala našem najvećem dobročinitelju i donatoru za materijalnu izgradnju naše crkve, g. Jurju Levačiću.

To je glavno i najveće proštenje naše župe. Čežnja je i namjera našeg župnika da sa tim proštenjem bude upoznato što više hodočasnika kako bi naša crkva ponovno bila „mala Bistrica“, u koju će se slijevati hodočasnici kao nekad za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata, kada je bilo teško hodočastiti u Mariju Bistricu iz Međimurja, Slovenije i okolnih krajeva.

Ovo je proštenje iznjedrilo jednu novu prekrasnu molitvu Gospi Lauretanskoj koja je štampana na poleđini njene  sličice, a čiji je autor naš župnik, velečasni Ivica Puškadija. Sličica s molitvom je podijeljena svim hodočasnicima, a mi se upravo tom molitvom svake nedjelje na sv. Misi utječemo našoj Gospi.

 

Marija M.

 

Link na ostale slike

Slavlja Prve svete pričesti i Svete Potvrde 2024. godine

Slavlje Prve svete pričesti u našoj župi bit će 12. svibnja 2024. godine, u 10.30 sati.


 

Slavlje Svete Potvrde bit će na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 19. svibnja 2024. godine u 11.00 sati.

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34