ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Prije  nešto više od 2000 godina narod je dočekao Isusa te ga je uveo u glavni grad kličući mu kao kralju. Budući da Isus nije htio iskoristiti priliku koju je narod priželjkivao te ga povesti u bitku za rušenje rimskog okupatora, razočarano se mnoštvo od Krista ubrzo odvratilo i poduprlo Njegove protivnike.

Misa Cvjetnice koja se danas slavi po našim crkvama zato ima i dva posebna obreda: prvi je povorka s blagoslovljenim palminim i maslinovim granama, koja spominje Isusov slavni ulazak u Jeruzalem, a drugi je cjeloviti izvještaj o Isusovoj muci. Ovi obredi izražavaju glavne oblike vazmenog otajstva: Isusovo bolno umiranje i uskrsnu pobjedu.

Kršćani u Jeruzalemu običavali su već od 4. stoljeća skupljati se na Maslinskom brdu te bi nakon bogoslužja riječi uvečer ulazili u Jeruzalem s granama palmi ili maslina u ruci. Taj se običaj širio po Europi, pa su vjernici u mediteranskim krajevima upotrebljavali zelene grane palmi i maslina, a u kontinentalnim jelice ili kojeg ukrasnog grmlja koje su imali pri ruci, a nakon sudjelovanja u bogoslužju nosili bi ih kao svetinju kući i stavljali u kuću ili u polja da im budu zaštita od nevremena ili kakvog drugog zla. Kad se spremalo nevrijeme, palile bi se te blagoslovljene grančice i molilo da Bog poštedi usjeve od tuče i nevremena.

Blagoslov grančica postao je sastavni dio obreda današnjega bogoslužja. Noseći grančice u rukama, slavimo spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem, a blagoslovljene grančice čuvamo kao sveti znak moleći zaštitu od različitih zala te da nas podsjećaju na proslavu Nedjelje Muke Gospodnje, na proslavu naše vjere u Krista.

Jer grob nije točka, nego dvotočka! Grob je klijalište. (B. Duda)

 

 

izvor: laudato.hr

 

Više...

Uskrsni blagoslov jela

Nije slučajno da se jelo blagoslivlja na poseban način o Uskrsu. Kao prvo, kršćanin redovito blagoslivlja Boga prije svakog objeda, zahvaljujući mu za darove koji su mu udijeljeni.

Kada je uskrsni obrok u pitanju, razumljivo je da on ima posebno značenje jer dolazi nakon korizmenog posta. Budući da je taj obrok i bolji i obilniji, tim je više čovjek pozvan zahvaljivati za hranu koju može svečano i u radosti blagovati. Još nam se jedan razlog čini osobito znakovitim. Isus je svojim uskrsnućem preobrazio svakoga čovjeka, ali je preobrazio i svojim spasenjem prožeo cijeli svijet, sav svemir, sve stvoreno.

Snaga i blagoslov Krista uskrsloga očituje se, dakle, i u hrani koju blagujemo upravo toga dana kada na poseban način slavimo Kristovu pobjedu nad smrću.

U našim krajevima vjernici u velikom broju i vrlo rado donose hranu na uskrsni blagoslov. Zbog toga nije potrebno smatrati da bi to više bio znak površnog i pomalo poganskog shvaćanja Božje zaštite. Baš naprotiv. Podsjećamo se kako je izuzetno lijepo da osjetiti potrebu da se blagoslovi prvi uskrsni obrok. Samo treba naglasiti još barem dvije stvari.

Prvo, mi zahvaljujemo Bogu za hranu koju smo donijeli. Zahvaljujemo mu za sve njegove darove: za jelo i piće, za odjeću i obuću, za dom, za obitelj, za svjetlo vjere u našim dušama, za Božje izabranje i spasenje u koje smo uključeni, a ponajviše za Spasitelja i Gospodina našega Isusa Krista po kojemu postajemo dionici nebeskih darova i nebeskog izabranja.

Drugo, kako zahvaljujemo Bogu toga jutra za hranu koju smo donijeli i za sve  što imamo i što jesmo, ne smijemo zaboraviti neprestance, svakoga dana zahvaljivati Bogu za sve darove, tako da naš cijeli život bude hvala Bogu i na hvalu njegovu. Hrana koju smo donijeli već je sveta, već je blagoslovljena, jer je od Boga. Međutim, mi Boga hvalimo radi njegove svetosti, radi toga što nam tu hranu udjeljuje zajedno sa svim darovima.

To je središnje i temeljno značenje uskrsnog blagoslova i svakog blagoslova općenito.


I ove ćemo godine hranu blagoslivljati na Veliku subotu popodne:

 

12.00 - Zasadbreg

12.30 – Mali Mihaljevec

13.00 - Brezje

13.30 - Lopatinec

14.00 – Okrugli vrh

14.30 - Vučetinec

15.00 - Pleškovec

16.00 - Dragoslavec

16.30 - Frkanovec

 

 

 

 

U utorak, 14. veljače 2023. godine, u župnoj crkvi u Svetom Jurju na Bregu proslavljen je blagdan Svetoga Valentina, ujedno i prvo ovogodišnje proštenje u župi. Središnje misno slavlje u 11 je sati predvodio vlč. Nikola Markušić, župnik u Orehovici, uz suslavlje dekana preč. Ivana Hercega i dvojice umirovljenih svećenika: vlč. Josipa Horvata Ml., vlč. Ivana Novaka te domaćeg župnika vlč. Danijela Bistrovića.

Više...

 

Više...

 

 

Više...

Na nedjelju Krista Kralja, 20. studenog 2022. godine, Pjevački zbor župe Sveti Juraj na Bregu proslavio je svojih 55 godina djelovanja u ovoj župi. Nedjelja Krista Kralja ujedno je i posljednja nedjelja u Liturgijskoj godini, pa je zbor pjevanjem na svečanoj svetoj misi i kratkim koncertom nakon mise zatvorio još jednu godinu u Crkvi i 55 godina u svom radu.

Pjevački zbor župe Sveti Juraj na Bregu osnovan je davne 1967. godine na inicijativu svog prvog voditelja Valentina Horvata, koji je ovaj zbor vodio do 2006. godine, kada je vodstvo preuzeo njegov sin Milovan Horvat, koji ovaj zbor vodi s puno ljubavi i entuzijazma. Kada gledamo što sve čovjek prolazi u 55 godina svog života, možemo reći da je i ovaj zbor prošao mnogo toga. Promijenili su se župnici, pape, država, stoljeće, pa i tisućljeće. A zbor je još tu.

 

Više...

U subotu i nedjelju, 10. i 11. rujna 2022. godine, u župnoj je crkvi u Svetom Jurju na Bregu proslavljeno proštenje povodom blagdana Imena Marijina. Prvoga dana proštenja u 11 je sati održana sveta misa na kojoj smo obilježili početak nove školske godine i tom smo prigodom zazvali Duha Svetoga za što bolji i uspješniji početak još jednog razdoblja u životu učenika, njihovih roditelja i učitelja. Euharistijskom je slavlju prethodila molitva krunice i sveta ispovijed. Misno je slavlje uz nazočnost osmorice svećenika predvodio pater Nikola Leopold Noso iz Rijeke uz suslavlje dekana preč. Ivana Hercega, vlč. Josipa Horvata ml., bivšeg župnika i aktualnog župnika u Knegincu vlč. Ivice Puškadije i vlč. Danijela Bistrovića, domaćeg župnika. U uvodnom je dijelu vlč. Danijel Bistrović pozdravio sve okupljene, osobito školsku djecu, njihove nastavnike i roditelje, ravnatelja osnovne škole i sve ostale sudionike iskazavši nadu da je pred nama još jedna uspješna školska i vjeronaučna godina u kojoj će se stjecati nova znanja, ali i prenositi kršćanski odgoj za što bolji duhovni rast. U svojoj je homiliji pater Nikola Leopold Noso govorio o jednom čovjeku koji u Rijeci svake večeri pješači do Trsata i na polovici puta svraća do kapelice upućujući molitve Majci Božjoj riječima: „Vina nemam.“ I „Vina nemaju.“, što su Marijine riječi iz Evanđelja po Ivanu u kojem Isus pretvara vodu u vino na svadbi u Kani. U tim riječima vino predstavlja radost i utjehu, a čovjek, prepun ljubavi prema Gospi Trsatskoj, svim srcem upućuje molitvu koja mu biva i uslišana. Na sličan način i mi štujemo Majku Božju Lauretansku i to, prema riječima predvoditelja mise, povezuje Rijeku i Sveti Juraj na Bregu. Tim se primjerom pokazuje kako se katolici uistinu imaju u koga pouzdati, a to je Blažena Djevica Marija. Predvoditelj euharistije pozvao je sve sudionike na molitvu krunice jer tako ćemo Mariji za imendan podariti vrijedni dar.

Više...

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow

Tko je Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4