ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Onaj tko ju je iskusio zna kako je žeđ teška, a kakvu utjehu donosi, i koliko je dragocjena, čista, pitka voda. Narod žedan slobode, osjeća žeđ u pustinji. Čim malo potraje, buni se, jer nema duboke i snažne vjere. Izabrani narod često se buni protiv Mojsija i Arona, ali preko njih buni se i protiv Boga koji je zadnji i prvi, odgovoran za njihov izlazak iz ropstva. Težina žeđi prelijeva se gorčinom iz žednoga tijela u žednu dušu. I to tamo od početaka. O, kad bismo imali strpljenja duboke vjere.

Isus i žena Samarijanka. Jakovljev zdenac. Planirani susret. Gospodin je poznavao žeđ ove žene, duboku žeđ za istinskom ljubavi. Kako bi mogao utažiti njezinu žeđ i olakšati joj on s njome zapodijeva razgovor i moli je da ugasi njegovu žeđ. Kroz razgovor joj otkriva istinu o njezinom životu i ona u njemu prepoznaje najprije proroka, a onda Mesiju. On joj srce, u susretu s njom, ispunja Živom vodom, svojim Svetim Duhom. Tu u njezinim dubinama, u hramu njezine duše, Isus otvara izvor života koji struji iz Očeva i Sinova Duha. Ispunjena njegovom blizinom, ljubavlju i istinom koja joj otvara srce i oči žena odlazi i druge dovodi njemu, izvoru života. Možda i nas, u nekoj našoj žeđi iznenadi njegova blizina. On je blizu i može ugasiti našu žeđ. Dođi, Gospodine Isuse!

Preobraženje

Prisjećam se vožnje velikim taksijima na goru Tabor, nedaleko od Nazareta. Uz Isusa su Petar, Jakov i Ivan. Događa se nešto veliko, čovjeku teško shvatljivo. Nebo i zemlja se su združeni, Isus, Mojsije i Ilija u neopisivom svjetlu razgovaraju. Isusove su haljine i lice prepune svjetlosti. Svjetlo Božje obasjalo je i učenike i oni su potreseni i preplašeni, ne mogu shvatiti ovaj sjaj  koji ih nadilazi. Ovo svjetlo, koje ih je preplavilo i ispunilo neće ugasnuti ni u tami Velikog petka. Od njega će ostati  iskra nade koja će ih voditi svjetlu Uskrsa. Vrijeme je preobraženja. Vrijeme je za obraćenje i promjenu. Dopustimo Duhu Božjemu neka nas oblikuje. Već najmanje svjetlo dobrote, ljubavi koju možemo učiniti preobražava nam život.

1. Korizmena nedjelja

Kao što je izraelski narod bio četrdeset godina u pustinji, tako  Isus četrdeset dana prije svoga javnog djelovanja boravi u pustinji. Četrdeset dana bez hrane, bez ljudi, bez ičega. Upravo kad je najgladniji dolazi kušnja i to upravo tamo gdje bi sada trebao biti najslabiji. Đavao ga izaziva neka napravi kruh od kamena, jer Isus to mora moći. Nudi mu neka pokaže svoju moć i baci se s hrama dolje jer Bog mu je uvijek tu, neka pokaže svoju moć kao Sin Božji. Nudi mu i svu slavu svijeta, ako mu se pokloni. Odgovarajući đavlu i spremno odbijajući njegove ponude Isus je nama pokazao kako trebamo misliti i djelovati. Kruh je važan, ali nije sve, nije dosta. Bez Božje riječi i s obiljem kruha čovjek će biti gladan i ništa ga neće moći nasititi. Čovjek nema pravo Boga iskušavati, nema pravo poigravati se Božjom ljubavlju iako ga Bog neizmjerno voli. To je protivno ljubavi i Božjem putu. Čovjek svoju moć najbolje može osjetiti i živjeti ako ljubi i služi, baš kao Isus. Potrebno je odbiti s vjerom i Božjom snagom, svaku slavu koju đavao može dati i nikada mu se ne treba klanjati. Samo se Bogu treba klanjati, svim srcem i dušom, jer klanjanje njemu donosi istinski život i slavu koja raste iz poniznosti. Samo je Isus u potpunosti odbio ove kušnje, a svi smo mi barem ponekad popustili, posrnuli, pogriješili. No, upravo je zato Isus došao, prihvatimo novu priliku ove korizme i  tamo gdje smo prije pogriješili sada ostanimo čvrsti u Gospodinu. Vježbajmo ovih dana u molitvi i odricanju. Molimo Gospodina neka promijeni i obrati naše srce.

Pepelnica - Korizma

Pepelnicom  je započela Korizma, vrijeme intenzivnije molitve, posta, pokore, odricanja i dobrih djela. Ovo je privilegirano vrijeme pustinje, sada vidimo i samoće, vrijeme priprave za Uskrs. Dobro nam je poznato da nema Uskrsa bez muke, bez patnje, bez suza, bez Velikog petka. Tek nakon agonije Velikog petka dolazi mir Velike subote i svjetlo, sjaj i slava uskrsnuća. Isus je prošao taj put i ostvario cilj, vječni život u zajdeništvu s Bogom i braćom. To je i naš cilj. Na tom putu i mi ćemo morati izdržati mnoge napore, ali cilj vrijedi svake muke. Na početku smo čuli riječi koje trebaju biti trajno, barem negdje u dubini duše prisutne: "Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti." Sigurno, to će biti, ali čeka nas uskrsnuće i život vječni. Bog ima zadnju riječ.

 

 

„Ljubite neprijatelje..“

Jesi li svjestan, jesi li svjesna Božjeg milosrdnog, očinskog pogleda koji počiva na tebi? Božji pogled pun ljubavi, poput sunca obasjava tvoj život. Kako je velika sreća zvati se i biti dijete Božje! Kako je silna istina biti „hram Božji“ u kojem prebiva „Duh Božji“…? Kako je veliko čovjekovo dostojanstvo? Dragocjen si, dragocjena si u Božjim očima… i upravo zato Otac te zove na najviše, ne na osrednjost. Upravo zato i tvoja je odgovornost velika… „Sveti budite! Jer sam svet ja, Gospodin, Bog vaš!“ govori nam u prvom čitanju. Evanđelje u istom smjeru vodi prema najvećim mogućim visinama duhovnog života: „Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“ Da bi se išlo ovim putem potrebno je ići protiv struje, uz svakodnevno nastojanje, trud, nošenje križa i veliku kreativnost. Ovome nije zapreka čovjekova slabost,  nisu ni čovjekovi grijesi, ni lutanja… dokaz su tome mnogi sveci, obraćenici. Upravo jer su bili na dnu i spašeni, kao da još više razumiju koliko je velika ljubav koja ih je spasila… Upravo nas je takve Isus došao potražiti: slabe i grešne. Ne trebamo se bojati svojih grijeha, tereta svoje prošlosti, ako smo ih raskajana srca, sa suzama, predali u Njegove ruke. On je upravo radi toga došao. Upravo tu doživjeti ćemo Njegovo neizmjerno milosrđe. On će preobraziti naše poraze, grijehe i padove u pobjede. Potrebno je samo progledati, dopustiti  mu da u nama zapali vatru svoje ljubavi, vatru zahvalnosti, vatru preobraženosti novim, Njegovim pogledom, na svoj život i na braću ljude. Na prvu je gotovo nemoguće shvatiti njegove riječi: „Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima.“ Ipak u tome je ključ i s Njime je i  to moguće. Pogledajmo svoje neprijatelje Očevim pogledom i vidjeti ćemo ispod oklopa zloće, slabosti i grijeha braću i sestre, krhke, slabe i izgubljene, potrebite ljubavi, brige i spasenja. Zagrlimo ih na Isusovu riječ, u nadi… Molimo za njih i doživjeti ćemo veliku slobodu koju samo ljubav može dati.

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow