ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Isus...

Jedinstveno začeće i rođenje, jedinstveno djetinjstvo i odrastanje u skrovitosti, jedinstveni život i djelovanje. Jedinstvena, otkupiteljska smrt na križu i jedinstveno uskrsnuće i živa prisutnost među nama sve do danas.

Njegov je dolazak bio pripreman od početka, a najavili su ga  proroci od kojih smo danas slušali Izaiju: “Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu ime  Emanuel.”

U punini vremena to se ostvarilo, prema Božjem promislu. Isus je znak  i stvarnost Božjeg silaska među nas. Radi nas je uzeo ljudsko tijelo i postao čovjek. Tom događaju prethodilo je Marijino ”da” i Josipovo ”da” kojemu je san bio dovoljan da bi jasno prepoznao Božju ruku u začeću i životu Isusovom.  Još samo korak smo od proslave njegova rođenja Božića. Pripremimo srca... Ostavimo na trenutak sve i dopustimo da nas dotakne i preobrazi.

Treća nedjelja došašća

“Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.” Ovo je odgovor koji je Isus izrekao Ivanovim učenicima koje je on poslao iz zatvora. Isus je znao da će ovi znakovi koji se događaju biti dovoljni Ivanu kako bi bio siguran da je Isus taj kojega se očekivalo. Razlučivanje, raspoznavanje znakova,  ključna je sposobnost potrebna za život i spasenje. Kako što je rekao sveti Pavao:”Sada još vidimo u ogledalu...”, još ne vidimo potpuno, ali i to će doći. Po znakovima, po plodovima čovjek “u ogledalu” može prepoznati istinu već sada.

I danas se doslovno, ali još puno više u prenesenom značenju ostvaruju događaji koji svjedoče: Isus je živ. Još je korak do proslave njegova rođenja. Radujmo se!

On dolazi, obratimo se...

Glas iz pustinje doziva: "Obratite se, približilo se kraljevstvo nebesko."
Taj glas, skroman, naizgled  nevažan, s velikom snagom poziva na istinsko obraćenje. Glas iz pustinje dobro uočava glumce koji se mijenjaju samo prema potrebi i upozorava ih da se trebaju istinski promijeniti. Vrijeme kraljevatva nebeskog u kojem će "tele i lav zajedno pasti" čini se poput sna. Ipak taj san će se ostvariti... Učinimo sve što možemo. Promijenimo se, ljubimo, činimo dobro, Gospodin dolazi. On može sve preobraziti. U nadi njegove preobrazbe živimo svoje dane. On dolazi...
Pozdrav iz Rima!

Mnogi mediji kao da se natječu koji će nam u ime "istine" prenijeti sivije, žutije, crnije vijesti... I tako to traje već duže vrijeme. Istina, ima za to podloge, ali ipak nije sve sivo, žuto i crno. Ima još uvijek, usprkos svega kaosa, užurbanosti i stresa, usprkos nemira, sukoba i ratova, toliko ljepote, istine i dobrote da je sav mrak  i oni koji ga neumorno šire nikda neće moći ugasiti. Jer "svjetlo u tami  svjetli i tama ga ne obuze." Svjetlo je to drugačije od milijuna prerano upaljenih lampica za Božić, koje rasvjetljuje dušu i daje smisao životu. Svjetlo je to poput plamena svijeće koje dopire do nas i vide ga oči vjere, svjetlo iz Betlelhema. Zato unatoč svem blještavilu konzumerizma i crnih petaka, zatvorimo oči i sanjajmo tišinu i mir Betlehema, jer Emanuel dolazi... On nas poziva na budnost i otvorene oči srca. On dolazi. Došašće je tu. Pripremimo se hrabro za nove dane koji dolaze. Molimo više, postimo više, blagoslivljajmo više, praštajmo više... Pripravimo put Gospodinu! On dolazi.

Isus Krist  Kralj svega stvorenja

Svetkovina Krista Kralja svega stvorenja uvedena je 1925. godine, kao odgovor na sve jače nijekanje Isusa Krista. Uveo ju je papa Pio XI. na 1600. obljetnicu Nicejskog sabora koji je utvrdio vjeru Crkve u Kristovo božanstvo i čovještvo.Institucija "kralja" danas ima više simboličku  nego političku važnost, u zemljama gdje i danas postoji kralj. O kraljevima danas mnogi imaju sliku iz priča, bajki, koje pričamo djeci. Isus Krist nije kralj poput kraljeva koji su nekada u povijesti imali apsolutnu vlas nad svojim podanicima, niti poput kraljeva današnjice čija je vladavina simbolička. Njegovo je kraljevstvo jedinstveno i drugačije. On sam to nam je očito pokazao kada je svoj program zacrtao kao služenje. Nije došao biti služen, nego služiti. Služiti drugome, "oprati mu noge", tražiti i spasiti izgubljene, izliječiti srca slomljena, promijeniti iznutra, zbog neizmjerne ljubavi njegova srca, to je bit Isusovog kraljevanja. On je nesumnjivo Kralj istine, Kralj ljubavi, Kralj praštanja, Kralj koji je došao dati život za svoje prijatelje. Isusovo je prijestolje križ  na kojem nas je svojom mukom i smrću spasio. Isusova žrtva i njegovo kraljevanje mnogima se učinilo kao potpuni poraz, a ipak tim potpunim porazom proklijala je klica Uskrsa - najveće pobjede u povijesti. Jer smrt više ne kraljuje... I nas poziva biti kraljevima! Kraljevati ne znači vladati drugima, već služiti drugima, iz ljubavi. Tko služi, tko misli na drugoga, tko ljubi drugoga,tko prašta iz ljubavi - to je kralj, istinski kralj. Jednom će postati jasno da je svako uzdizanje sebe i vlast nad drugim potpuni promašaj, a da je žrtva iz ljubavi za drugoga jedini mogući naćin istinitog kraljevanja koje donosi život.

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow