ŽUPA SVETI JURAJ NA BREGU

Get Adobe Flash player
+++ +++

Muka, smrt i uskrsnuće Isusovo- vazmeno otajstvo, pashalno otajstvo, trajno su prisutni u našem zemaljskom životu. Kao što je izraelski narod iz egipatskoga ropstva, Božjom snagom izveden i preko Crvenog mora i pustinje doveden u zemlju obećanja, tako i novi narod Božji - Crkva, po Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću, prelazi iz ropstva grijeha u novi život slobode djece Božje. To se već ostvarilo u Isusu, a u nama se još treba do kraja ostvariti. Isusovim uskrsnućem obznanjena je i postala vidljiva jasna perspektiva ljudskoga života. Čovjek nije stvoren za smrt već za  život vječni u radosti, u slavi, zajedništvu s Bogom. Kakvi će to biti susreti, kakva će to biti radost kad se jednom susretnemo kod Gospodina? Uskrsli Isus, koji se učenicima ukazivao do Uzašašća i danas je kao Uskrsli živ među nama. Nikakvi zidovi, vanjski ni unutarnji, ne mogu ga zaustaviti. On i nama danas daje dovoljno sigurnosti vjere kojom ga možemo prepoznati i slijediti. Uskrsnu kako je rekao! Neka naša radost zbog ove činjenice, nikada ne prestane!

Najsvetiji četvrtak...Vrijeme najvećih otajstava naše vjere...Vazmeno trodnevlje: Veliki četvrtak,Veliki petak i Velika subota...Vrijeme prijelaza iz ropstva grijeha i smrti, u slobodu djece Božje, po Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Na današnji dan, na posljednjoj večeri, ustanovio si euharistiju - svetu misu i svećenički red. Hvala ti što si po ovim sakramentima i danas, na poseban način, prisutan, živ, među nama. Hvala Ti Gospodine, za tvoju agoniju, što si je podnio za nas, za mene, za svakoga čovjeka... Po svojoj si nas pregorkoj muci i smrti otkupio i spasio.

Ponizan na magarcu, mladetu magaričinu... spuštaš se Maslinskom gorom prema mjestu gdje ćeš se pripremiti za muku i smrt koja te čeka. Strašna tjeskoba obuzela ti je dušu. Moliš prijatelje za blizinu, a njih je svladao umor. Ne mogu izdržati pritisak, bježe u san, traže olakšanje, a ti u sebi umireš i trpiš, sam... Kroz srce ti prolaze riječi psalma: "Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio..." Znaš da te čeka potpuno poniženje i osuda, nakon sve ljubavi kojom si zagrlio i podizao ljude. Prijatelji neće imati snage biti uz tebe, pobjeći će, izdati te, zatajiti te... Ostat će Majka, Ivan i nekoliko žena slomljeni zbog tvoje boli, nemoćni. Tišina je prožela svu zemlju i svemir. Čak i Otac kao da šuti. Ostaješ potpuno sam, za sve i svakoga od nas. Oprosti mi! Oprosti nam, Gospodine, sva naša lutanja, tvrdoće, hladnoće, popuštanja našim sebičnostima. Oprosti što smo tako slabi u ljubavi. Hvala ti! Hvala ti što su tvoje rane iscjelile naše rane, moje rane i što je tvoja raspeta ljubav uvijek pronašla put do moga izgubljenog srca. Vraćam ti se poput Petra, poput izgubljenog sina i brata. Želim te ljubiti! Želim te hvaliti i slaviti, svu vječnost. "O ljubavi tvojoj, Gospodine, pjevat ću dovijeka!" Svima vama želim s vjerom posvjedočiti: "U njega gledajte i razveselite se, da se ne postide lica vaša. Eto, jadnik vapi i Gospodin ga čuje, izbavlja ga od svih tjeskoba."

Mijo Rak

"Ja ću otvoriti vaše grobove, izvesti vas iz vaših grobova, narode moj, i odvesti vas u zemlju Izraelovu! I znat ćete da sam ja Gospodin kad otvorim grobove vaše i kad vas izvedem iz vaših grobova, narode moj! I duh svoj udahnut ću u vas da oživite i dovest ću vas u vašu zemlju i znat ćete da ja, Gospodin, govorim i činim."  Prorok Ezekiel ove riječi nade piše u babilonskom izgnanstvu, kada Izraelci jako trpe zbog čežnje  za svojom domovinom. Ropstvo im je poput smrti, poput groba. Bog to može i hoće promijeniti. Iako je odlazak u ropstvo bio smatram kaznom za grijehe, Bog, milosrdan, pun sućuti, milostiv, šalje svoje proroke  da probude nadu u srcu svoga naroda.

Isus, Gospodin, budući pobjednik nad smrću, Lazarovu smrt naziva snom... Za Boga, smrt je uistinu san. To je jasno nakon uskrsnuća. Ipak, za nas ljude smrt je najveća ugroza, izvor tjeskobe i straha. Dolazeći Marti i Mariji, kada je umro njihov brat, a njegov prijatelj, Lazar, Isus je pokazao svoju blizinu sa svakim čovjekom. Isus je najbolji prijatelj kojega bilo tko može poželjeti. Došao je dati život za svakoga čovjeka, ali to spasenje u vjeri i kajanju treba prihvatiti i njega u svoj život zazvati. Iako zna da smrt nije kraj, gledajući tugu svojih prijatelja Isus je potresen.  "I zaplaka Isus." Naš Bog je suosjećajni Bog koji nije ravnodušan na našu situaciju, na našu patnju. Uz nas je, s nama trpi. Njegove snažne riječi toliko su nam dragocjene danas dok smo u tjeskobi zbog straha od smrti, dok smo ugroženi potresima: "Ja sam uskrsnuće i život:tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada."

To povjerovati, s Bogom se pomiriti - to je put nade koji nam danas treba. To je najvažnije. Tko god teško trpi, tko god se boji i u tjeskobi je, neka od srca vapi Gospodinu Isusu i prikaže mu svoje trpljenje i on će ga zagrliti i darovati mu svoj mir jači od svakog nemira.

Otvori mi oči, Gospodine!

Prvo čitanje uči nas da je Božji pogled drugačiji od ljudskog: "Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Gospodin gleda što je u srcu."  Ni vid ni sljepoća nisu isti u našim i Božjim očima. "Tko je kriv...?, pitaju učenici, a Bog želi onima koji vide otvoriti oči srca, oči vjere, po ovome slijepcu od rođenja. Od kala Isus mu namaza oči i posla ga neka ide s povjerenjem i opere se. I slijepac je progledao očima tijela i vjere. Milost koju je doživio preobrazila mu je srce i on je povjerovao Isusu. Naprotiv, farizeji, zdravih očiju i intelektualno, vjerski nadmoćni, postaju slijepi jer ne žele povjerovati. Strašno je biti slijep kod zdravih očiju! Ako ne vidiš dobro, ako ne razumiješ dobro, zavapi danas srcem i zamoli Gospodina da ti otvori oči. Otvorenim očima, Božjim pogledom čovjek vidi drugačije, na novi način. Upravo nam to treba, čisto srce koje će dobro vidjeti. Gospodine molim te, otvori mi oči. Daruj mi svoj pogled kojim ću dobro vidjeti zašto sam tu te kamo i kako trebam dalje.

Raspored vjeronauka

Obavijesti o smrti

  • An Image Slideshow

Crkva iz zraka

  • An Image Slideshow

Molitva Majci Božjoj Lauretanskoj

MOLITVA MAJCI BOŽJOJ LAURETANSKOJ, ZAŠTITNICI ŽUPE SV. JURAJ NA BREGU

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti lik nije uništen u urušenju Crkve.
Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu  naše župe želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe naše župe i Domovine.
Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinoga Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene.

Marijo Lauretanska, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetoga Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova.
Amen.

Majko Božja Lauretanska- moli za nas!

Panorama crkve

  • An Image Slideshow

Laudato TV

  • An Image Slideshow